• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad porcelana krije znamenitosti koje ne treba propustiti: Upoznajte Pečuj na samo tri i po sata od Beograda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smešten u južnom delu nama susedne Mađarske, grad krije brojne znamenitosti koje ne treba propustiti

  • 0
Pečuj, Mađarska Foto: Pixabay/falco

Bogato istorijsko i kulturno nasleđe, karakteristični mediteranski duh i obilje arhitektonskih spomenika čine Pečuj posebno atraktivnim.

Smešten u južnom delu nama susedne Mađarske, grad krije brojne znamenitosti koje ne treba propustiti.

Uz to, u okolini Pečuja nalazi se regija Viljani, poznata po uzgoju vinove loze i vrhunskim crnim vinima. Grad je i domaćin zanimljivim festivalima i drugim događajima, koji privlače brojne turiste.

Grad porcelana

Nadaleko čuvena fabrika porcelana “Žolnai” nalazila se u ovom mađarskom gradu. Danas je na tom mestu Kvart kulture “Žolnai”, koji je još jedna od atrakcija Pečuja.

Pečuj, Mađarska Foto: Pixabay/falco

Izuzev muzeja i galerija, posetiocima ovog pečujskog kvarta se nudi i mogućnost da izbliza vide fascinantnu žolnai keramiku, budući da su mnoge građevine u tom delu grada njome ukrašene, navodi “Mytravelation”.

Istini za volju, ukrasi od žolnai keramike mogu se videti i u našoj zemlji i to kako na fasadi hotela “Moskva” na beogradskim Terazijama, tako isto i na subotičkoj palati “Rajhl”.

Tu je i Muzej porcelana “Žolnai”, u kome se može videti i čuvena glazura zbog koje je ta keramika postal poznata širom sveta.

Šta još posetiti u Pečuju?

Građena u romaničkom stilu, Pečujska aktedrala datira iz 11. veka, a danas se svrstava među najpoznatije gradske znamenitosti. Prilikom posete se ne propušta ni pogled na grad, koji se sa tornjeva katedrale pruža.

Tek jedna u nizu zmnamenitosti ovog grada je i ranohrišćanska nekropola, koja je deo Liste svetske kulturne baštine UNESCO-a. Uz podzemne rrgobnice, koje su dobro očuvane, tu se mogu videti i murali, koji datiraju iz četvrtog veka.

Šetnja ulicom Kirali, koja je ujedno i glavna šetališna zona Pečuja, pruža mogućnost turistima da osete atmosferu grada. Osim brojnih ugostiteljskih objekata, tu se nalaze i prodavnice različite robe, ali i zanimljive građevine.

Pečuj, Mađarska Foto: Pixabay/falco

Na glavnom gradskom trgu se može videti i nekada islamska bogomolja, koja svedoči o periodu osmanske vladavine. Nekadašnja katolička crkva je u vreme turske vladavine pretvorena u džamiju Paše Kasima, da bi potom dobila opet prvobitnu namenu koju je imala.

Pečuj, Mađarska Foto: Pixabay/nikiemmert

Kao jedan od simbola ovog mađarskog grada izdvaja se televizijski toranj, koji se nalazi na uzvišenju, nedaleko od centra. U samom tornju postoji i restoran sa rotirajućom platformom, odakle se pruža, malo je reći fantastičan pogled na Pečuj i njegovu okolinu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Povratak u zlatno doba avijacije: Otkrivamo čari TWA hotela na najpoznatijem aerodromu u svetu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja