• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sedam kraljeva je krunisano u ovom srednjevekovnom manastiru: U blizini njega nalazi se čak 5 banja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na samo nekoliko kilometara udaljenosti od nekadašnjeg Karanovca nalazi se i srednjevekovni manastir Žiča

  • 0
Kraljevo, centar grada panorama Foto: Telegraf

Okružen planinama Stolovi i Kotelin, grad Kraljevo leži na toku reke Ibar, ali i na tokovima reka Ribnica i Zapadna Morava.

Na samo nekoliko kilometara udaljenosti od nekadašnjeg Karanovca nalazi se i srednjevekovni manastir Žiča, u kome su krunisani srpski kraljevi. Njih ukupno sedam. I upravo zato, simbolično, grb grada Kraljeva sadrži i sedam kruna.

Uz Vrnjaču banju, koja je jedno od najstarijih banjskih lečilišta na području naše zemlje, nedaleko od grada Kraljeva nalaze se i Mataruška i Bogutovačka banja, kao i Sirčanska i Vitanovačka banja, navodi „Vikipedija“.

Od Rudog Polja do Karanovca

Prvo pominjanje današnjeg grada Kraljeva zabeleženo je u drugoj polovini 15. veka. Te 1476. godine je naselje nosilo naziv Rudo Polje.

Kraljevo, centar grada panorama Foto: Telegraf

Nakon turskih osvajanja dolazi do promene naziva. Budući da su osvajači jednostavno preveli na svoj jezik nekadašnji naziv, to Rudo Polje postaje Karan Ovasi. Međutim, srpski narod koji je na tom području živeo ne prihvata baš takav naziv, već ga „prekrštava“ u Karanovac, budući da je bilo jednostavnije za izgovor.

Nedugo nakon što je srpski kralj Milan Obrenović u obližnjem manastiru krunisan, meštani smatraju da bi naselje trebalo da ima drugačiji naziv, tako od dana 19. aprila 1882. godine Kraljevo dobija današnji naziv.

Kasnije je gradu još jednom menjan naziv i to nedugo nakon završetka Drugog svetskog rata. Nepunih šest godina je današnje Kraljevo nosilo naziv u spomen na Aleksandra Rankovića, Rankovićevo, da bi današnji naziv bio vraćen 08. januara 1955. godine.

manastir žiča Foto:Pixabay

Jedna od najznačajnijih svetinja

Izgrađen 1217. godine, manastir Žiča, koji se na oko pet kilometara udaljenosti od Kraljeva nalazi, zadužbina je srpskog kralja Stefana Prvovenčanog.

Zbog lokacije na kojoj se nalazi, budući da je izgrađen u ravnici i lako dostupan, manastir Žiča je često skrnavljen i rušen, a oštećen je i tokom zemljotresa 1987. godine, navodi TO Kraljevo. Upravo nakon toga svetinja biva obnovljena i dobija današnji izgleda.

Razlog zbog koga se manastir, čija je fasada specifična, budući da je crvene boje, naziva i sedmovrata Žiča, vezan je za srpske kraljeve, koji su upravo u ovoj svetinji krunisani. Kako navodi predanje, za svakog novog kralja koji je trebalo da bude krunisan, otvarana bi bila nova vrata. Kroz njih je trebalo samo taj vladar da prođe. Nakon što to učini, vrata bi bivala zazidana.

Tvrđava Maglič Foto: RINA

Okolina Kraljeva

Osim pet banjskih lečilišta, među kojima se Vranjačka banja smatra jednim od najstarijih, u okolini Kraljeva se nalaze i druge znamenitosti, što posetu ovom gradu čini još interesantnijom.

Manastir Studenica Foto: Branko Jovanović

Uz manastir Žiču, nedaleko od grada nalazi se i zadužbina osnivača dinastije Nemanjića. Manastir Studenicu je 1190. godine osnovao Stefan Nemanja, a pod zaštitom UNESCO-a se nalazi počev od 1986. godine.

Ostaci tvrđave Maglič predstavljaju još jednu od turističkih atrakcija u okolini grada, koji je i domaćin mnogim zanimiljivim manifestacijama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Misteriozno i veličanstveno srpsko mesto iz bajke u Dolini jorgovana: Lepota tvrđave Maglič

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja