• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je grad sa preko 3.000 sunčanih sati u toku godine: Malaga će vas oduševiti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na mesečnom nivou, u proseku Malaga ima 280 sunčanih sati, a na godišnjem čak više od 3.000 sati obasjanih suncem prosečno

  • 0
Malaga, Španija Foto: Pixabay/pexels

Sa razlogom se španski grad Malaga smatra možda i najsunčanijim na evropskom tlu. Sasvim opravdano, čini se, nalazi se na „Sunčanoj obali“, kako se sa španskog slobodno prevodi Costa del Sol.

Na mesečnom nivou, u proseku Malaga ima 280 sunčanih sati, a na godišnjem čak više od 3.000 sati obasjanih suncem prosečno.

- Malaga je fantastična destinacija, jer u gradu preovlađuje mediteranska klima. Zime su blage, a leta prijatna i topla - rekla je za „Travelandleisure“ Kristina Espinar, koja je osnovala sajt „Must see Spain“ i istakla da je Malaga grad koji je poznat i po gastonomskim specijalitetima.

- Grad ima fantastičnu kuhinju. Posebno sveže morske specijalitete i tapas. Ne propustite „chiringuitos“, lokalne restorane u kojima se služe morski plodovi i specijaliteti i koje lokalno stanovništvo posebno preferira - napomenula je.

Malaga, Španija Foto: Pixabay/barbara-iandolo

Rodni grad velikog umetnika

Rođen u Malagi, Pablo Pikaso postao je svetski poznat, a u njegovom rodnom gradu nalazi se i „Picasso museum“.

Smešten u unutrašnjosti palate „Bueanvista“ muzej se može pohvaliti postavkom, koja posetiocima pruža mogućnost da se izbliza upoznaju sa životom i stvaralaštvom čuvenog umetnika.

Malaga, Španija Foto: Pixabay/alfcermed

Uz 144 Pikasova dela, u muzeju su izložena i dela Džoela Majerovica i Marije Blanšar.

Još jedan muzej u Malagi privlači pažnju posetilaca. U muzeju „Karmen Tisen“, koji se nalazi u obnovljenoj palati, izgrađenoj tokom 16. veka mogu se videti dela španskih slikara, koji su stvarali tokom 19. veka. Fokus muzejske postavke usmeren je na dela umetnika Andaluzije.

Malaga, Španija Foto: Pixabay/magikmontreal

Najznačajnije turističke atrakcije

Tek oko deset minuta od centra Malage nalazi se plaža, koju turisti često i rado posećuju. Plaža „La Malagueta“ poznata je i po mnoštvu ugostiteljskih objekata, tako da je opuštanje i uživanje garantovano posetiocima.

Nekada mavarska tvrđava, zamak „Gibralfaro“ zauzima površinu od čak 21.310 kvadrata.

- Atrakcije koje se moraju videti zaista se svode na to šta posetioci preferiraju, ali Alkabaza i zamak „Gibralfaro“, koji se u blizini nalazi, te Rimsko pozorište, neke su od najposećenijih turističkih atrakcija Malage sa dobrim razlogom - rekao je direktor rezervacija u „Andorra Escapes“, Džes Rodni, koji takođe u Malagi provodi letnji odmor i dodao da su u pitanju lokacije koje ne samo da su odlično očuvane, nego su i „ispunjene istorijom“.

Malaga, Španija Foto: Pixabay/biurografikamultimedi

Svakog dana u periodu između 08 do 15 časova po lokalnom vremenu, osim nedeljom, turistima se nudi mogućnost da posete glavnu gradsku pijacu, ne bi li osetili život lokalnog stanovništva.

Podrazumeva se da se tokom posete Malagi ne propušta ni obilazak znamenitosti smeštenih u starom gradskom jezgru, kao ni poseta „Pompidu centru“, koji se nalazi nedaleko od plaže „La Malagueta“ i u kome se može uživati u delima moderne umetnosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Iz Berlina stigli da bodre Novaka u borbi za salataru: Srbija ima veliku podršku u Malagi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja