• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovom španskom gradu nalazi se "Zlatni trougao umetnosti": Prado je jedan od tri značajna muzeja u Madridu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim po muzejima, koji su na svetskom glasu, Madrid je poznat i kao grad u kome se podjednako može uživati i uz mnogo, ali i uz malo novca

  • 0
Madrid Šapanija, panorama grada Foto: Shutterstock/Sergii Figurnyi

Iako je muzej Prado jedan od najpoznatijih ne samo u glavnom gradu Španije i u celoj zemlji, već i na evropskom tlu, u Madridu postoje i drugi značajni muzeji.

Osim po muzejima, koji su na svetskom glasu, Madrid je poznat i kao grad u kome se podjednako može uživati i uz mnogo, ali i uz malo novca, budući da postoje i različite atrakcije koje su potpuno besplatne.

Najpoznatiji muzej u Španiji

Madridski muzeji tek su jedan od razloga zbog kojih turisti posećuju glavni grad Španije. A među njima je Prado (šp. Museo Nacional del Prado) najpoznatiji.

Postoji više od dva veka, budući da je otvoren još 1819. godine i kako navodi Džulijen C. Raboka za "Travel.usnews", u njemu se danas može videti više od hiljadu skulptura, ali i više od čak 7.600 slika. Uz dela španskih autora, u ovom muzeju se nalaze u dela flamanskih i italijanskih umetnika.

Muzej Prado Španija Foto: Profimedia/Alamy/ Andrew Michael / Alamy

Od centra Madrida je muzej Prado udaljen tek nešto više od četiri kilometra.

"Zlatni trougao umetnosti"

Osim muzeja Prado, u Madridu se nalaze još dva značajna muzeja, koja se često pominju kao deo "Zlatnog trougla umetnosti".

Madrid Šapanija, panorama grada Foto: Shutterstock/Greg Blok

Nacionalni muzej "Tisen-Bornemisa" (engl. Thyssen-Bornemisza national museum) broji gotovo hiljadu dela umetnika, koji su stvarali u periodu između 20-ih i 80-ih godina prošloga veka. Nalazi se u palati "Viljahermosa" i naziv duguje porodici, koja je i zaslužna za formiranje umetničke kolekcije.

U bogatoj muzejskoj zbirci mogu se videti dela mnogih značajnih evropskih umetnika poput Rubensa, Direra, Rembranta, Van Goga i Karavađa.

Muzej Prado, Španija Foto: Profimedia/Alamy/Peter Barritt

Muzej kraljice Sofije (šp. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia) treći je značajni muzej u Madridu. Gotovo dve hiljade eksponata čine zbirku ovog madridskog muzeja.

Iako su zastupljena i druga dela savremenih i modernih umetnika, delo "Gernika" Pabla Pikasa se smatra najznačajnijim eksponatom ovog muzeja.

Isti arhitekta koji se radio muzej "Luvr" u Abu Dabiju zaslužan je i za dizajn savremenog aneksa ovog madridskog muzeja, koji je sačinjen od dve, međusobno povezane zgrade. Nalazi se nedaleko od železničke stanice "Atoča", a samo zdanje u kome je smešten ovaj muzej je uvršteno među istorijsko-umetničke spomenike od nacionalnog interesa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Atmosfera sa ulica Madrida pred petu utakimcu Partizana i Reala plej-of serije Evrolige

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja