• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Okružen platanima i obiljem zelenila, Stavros je idealan za ljubitelje mirnog odmora: Prelep i u septembru!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljivo je pomenuti da su još polovinom prošloga veka turisti iz nekadašnjih zemalja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije otkrili ovo letovalište na području Halkidikija, a od tada turizam u Stavrosu samo napreduje

  • 2
Stavros Foto: Shutterstock

Sedište opštine Volvi, koja pripada prefekturi Solun, Stavros je jedno od mirnijih letovališta u tom delu Grčke.

Oko 80 kilometara je ovo letovalište udaljeno od Soluna, što ga čini lako dostupnim i turistima iz naše zemlje.

Nedaleko od Stavrosa nalaze se i Asprovalta i Vrasna, koja je još neka od omiljenih letovališta u tom delu Grčke za mnoge turiste iz Srbije, koji u Grčkoj letuju.

Tri plaže Stavrosa

Evropska unija je još 1993. godine sve tri plaže koje se nalaze na području Stavrosa ovenčala prestižnom nagradom „Plava zastava“. Od tada , pa svake godine do danas, kako navodi grčka „Vikipedija“ sve tri plaže nose ovo odličje.

Stavros foto: privatna arhiva

Izuzev Plaže koje se nalazi u zapadnom delu letovališta, u Stavrosu postoji i plaža Platanija , koja se nalazi u njegovom centralnom delu, kao i plaža Milija, koja se nalazi na istoku.

Zanimljivo je pomenuti da su još polovinom prošloga veka turisti iz nekadašnjih zemalja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije otkrili ovo letovalište na području Halkidikija, a od tada turizam u Stavrosu samo napreduje.

Stavros foto: privatna arhiva

Dužina obale u letovalištu je oko sedam kilometara, a sve tri pomenute plaže su dobro organizovane, te prekrivene peskom.

Omiljeno letovalište Solunjana

Upravo zato što je relativno blizu Solunu, Stavros vrlo često posećuju stanovnici tog grada, budući da je ovo letovalište udaljeno tek oko sat vremena vožnje.

Blizina Asprovalte i Vrasne ga takođe čini interesantnim, posebno za turiste iz naše zemlje, koji letuju u tom delu Grčke.

Stavros foto: privatna arhiva

Ono po čemu je Stavros još prepoznatljiv jesu platani koji se u okolini plaža nalaze.

Interesantan je podatak koji navodi „Travel.gr“ , a tiče se reke Rihios , koja se nalazi nedaleko od letovališta. Naime , zahvaljujući vodi ove reke šuma platana po kojima je Stavros prepoznatljiv se napaja. U pitanju je reka, koja je uvrštena u Ramsarsku konvenciju o močvarama.

U Stavrosu se održavaju i neke od vrlo interesantnih manifestacija. Takođe , u mestu postoje i dve crkve. Jedna je posvećena Svetoj Petki, odnosno Prepodobnoj mati Paraskevi i izgrađena je 1925. godine. Druga crkva u Stavrosu podignuta je 2000. godine i posvećena je Svetom Avksentiju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posidi je jedno od omiljenih letovališta na Halkidikiju i u novembru može biti magičan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Dea

    2. septembar 2024. | 20:49

    Gužva kao u Paraliji,mnogo komaraca,plaže jesu dobre ali ništa specijalno,najbolji deo su plaže u okolini Olimpijade koja je između Stavrosa i Jerisosa a to su Amorfi i Babilon

    Podelite komentar

  • Aca

    3. septembar 2024. | 06:59

    Prošle godine sam bio u Nea Vrasni. Sve je bilo ok kao i u drugim letovalistima samo me more razočaralo. Naime nije bilo nikakve prljavštine sem trave i zamucenosti. Čudio sam se par dana dok nisam malo guglao i shvatio da se u zalivu u more uliva 4-5 reka koje se spuštaju sa obližnje planine i dovode do nižeg saliniteta (pretpostavljam kao u Crnom moru) i zamucenosti. Vidljivost je nekad bila tolika da ne vidiš svoja topala a dalje od 2m nikada nisam mogao da vidm.

    Podelite komentar