• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova tvrđava je simbol prestonog grada srpske despotovine: Zbog ovoga treba posetiti ovaj grad

Vreme čitanja: oko 3 min.

U okviru tvrđave postojalo je 25 kula, čija je visina dostizala i 20 metara

  • 0
Vitezovi i legende, Smederevska tvrđava Foto: Nikola Tomić

Iako je Smederevska tvrđava vremenom postala znak raspoznavanja ovog grada, u Smederevu postoji i još jedno, istorijski vrlo značajno mesto.

U samom centru grada, nedaleko od Smederevske gimnazije nalazi se Karađorđev dud. U pitanju je spomenik prirode koji ima botanički karakter i ujedno je mesto gde je simbolično okončana turska vladavina gradom.

U novembru mesecu daleke 1805. godine je dizdar Muharem Guša, koji je bio turski zapovednik u to doba, simbolično upravo ispod tog duda voždu Đorđu Petroviću Karađorđu, koji je predvodio srpske ustanike u borbi protiv turske vlasti, simbolično predao ključeve Smederevske tvrđave. Kako navodi „Gde putovati“, Srbima je ostalo mnoštvo municije i topova, a za uzvrat je turskim snagama vožd dao dozvolu da uz vojne počasti i „sitno oružje“ krenu put Bugarske dunavskim lađama.

Tvrđava kao simbol grada

Prestonica srpske despotovine, Smederevo je igralo značajnu ulogu u određenom istorijskom periodu. A kao simbol ovog grada izdvaja se tvrđava, koja je u vreme vladavine despota Đurđa Brankovića, tokom 15. veka, bila izgrađena.

Smederevo, smederevska tvrđava, panorama Foto: Wikipedia/Pudelek

Zanimljivo je pomenuti da je samo dve godine bilo potrebno da nikne Smederevska tvrđava, koja je danas simbol ovog grada. Zbilo se to u periodu između 1428. i 1430. godine. Prvobitno je izgrađen Mali grad Smederevske tvrđave, u okviru koga se nalazi šest kula i koji je bio namenjen smeštaju kako srpskog despota, tako isto i državnih institucija. Nakon toga je na površini nešto većoj od 10 haktara izgrađen i veliki grad, a u okviru koga se nalazi 19 kula.

Još jedna zanimljivost vezuje se za Smederevsku tvrđavu, a tiče se njenog oblikovanja. Naime, po ugledu na Carigrad, a današnji Istanbul je utvrđenje građeno, tako da je tvrđava sačinjena od dva trougla nepravilnog oblika i okružena je bila vodom.

U okviru tvrđave postojalo je 25 kula, čija je visina dostizala i 20 metara. Upravo te kule su bile deo odbrambenih bedema tvrđave, a zidovi samog utvrđenja dostižu debljinu od četiri i visoki su 10 metara.

Smederevo, železnička stanica, Smederevska tvrđava Foto: Telegraf.rs

Za ovo utvrđenje vezuje se i jedna narodna legenda, a koja se naravno tiče zakopanog blaga, kao i mnoge druge legende tog tipa. Naime, smatra se da su podanici srpskog despota koji je i zaslužan za gradnju utvrđenja, na tom području neposredno pre turskog osvajanja zakopali blago.

Smederevske atrakcije

Osim Karađorđevog duda i Smederevske tvrđave, u ovom gradu postoji i vila „Zlatni breg“. Korišćena je kao letnja rezidencija pripadnika dinastije Obrenović i nalazi se na imanju, koji zauzima površinu od oko 30 haktara.

Smederevo panorama Foto: Shutterstock

U pitanju je imanje koje je srpski knjaz Miloš Obrenović od turskih spahija u to doba kupio, a tu su se nalazili vinski podrumi, zahvaljujući kojima se za bela vina iz tog kraja čulo širom Evrope.

Pored toga što je zaslužan za obnovu vinograda, srpski knez Mihailo Obrenović takođe je zaslužan i za gradnju letnjikovca, koji je podigao 1865. godine.

Budući da je grad domaćin čuvenoj manifestaciji „Smederevska jesen“, treba imati na umu da ideja o jednoj takvoj manifestaciji, koja je sada već tradicionalna, potiče upravo iz vremena kada je knez Mihailo na tom imanju podigao letnjikovac.

Naime, u to vreme svetkovina branja grožđa više nije privatna, već javna, pa se krajem 19. veka javlja prvobitna ideja o tome da treba izlagati grožđe, što će dovesti i manifestacije koja je danas poznata kao „Smederevska jesen", a koja okuplja brojne vinogradare i ljubitelje vina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako je Smederevo obnovljeno posle velike eksplozije 5. juna 1941?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja