• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manje poznato, a izuzetno interesantno: Ostrvo koje pruža rajski užitak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hiljadama godina unazad naseljeno, ostrvo Gozo uspelo je da očuva autentičnost

  • 0
Ostrvo Gozo, Malta Foto: Pixabay/pixabairis

Iako je Malta najpoznatije ostrvo istoimene republike, na ostrvima Gozo i Komino postoje brojne, vrlo atraktivne destinacije.

Sa površinom nešto većom od 65 kvadratnih kilometara, Gozo je od glavnog ostrva, Malte udaljen tek oko 25 minuta vožnje trajektom. Na ostrvu funkcionišu javni autobusi i taksi vozila, a postoji i mogućnost iznajmljivanja automobila i kvadova.

Hiljadama godina unazad naseljeno, ostrvo Gozo uspelo je da očuva autentičnost.

Slobodno se može reći da je reč o ostrvu koje je idealno za ljubitelje mirnog odmora, ali koje, uprkos tome nudi mnogo toga i ljubiteljima aktivnog odmora. Kako ističe „Travelandleisure“, svi oni koji imaju želju da uživaju u nešto življoj atmosferi tokom odmora, ne bi trebalo da razmišljaju o poseti ovom ostrvu.

Ostrvo Gozo, Malta Foto: Pixabay/Mojpe

Prirodni fenomen ostrva i pogled

I mada je 2017. godine čuveni Azurni prozor, po kome je ostrvo Gozo poznato, nakon oluje srušen, turisti i dalje posećuju lokaciju na kojoj se ovaj prirodni fenomen nalazio.

Luk od krečnjačkih stena, koji je podsećao na prozor, te je tako i nazvan, bio je jedno od obeležja ovog malteškog ostrva. Iako danas više ne postoji, to područje ostrva i dalje privlači pažnju turista.

Ostrvo Gozo, Azurni prozor, Malta Foto: Pixabay/neraneve

Citadela u Viktoriji još je jedna od atrakcija ostrva. Utvrđenje je izgrađeno još tokom 15. veka i danas se sa njega može uživati u nestvarnom panoramskom pogledu. Još jedna od zanimljivih lokacija u tom delu ostrva svakako je i Muzej arheologije.

Poseta najlepšoj malteškoj plaži

Nadaleko čuvena Plava laguna, koja se nalazi na ostrvu Komino, jednom od ostrva koja ulaze u sastav Republike Malte, nijednog posetioca ne ostavlja ravnodušnim. Ujedno je to i jedna od najpopularnijih atrakcija, bez obzira da li su turisti smešteni na Malti ili na ostrvu Gozo.

Plaža Ramla na ostrvu Gozo takođe je zanimljiva i to zbog činjenice da je pesak kojim je prekrivena izuzetno mekan. Budući da je u pitanju prostrana plaža, to svi posetioci lako mogu pronaći mesto koje im odgovara i na ovoj plaži uživati.

U severnom delu ostrva Gozo nalaze se solane „Xwejni“. Interesantne i zbog upoznavanja istorije ostrva, solane važe za vrlo atraktivnu lokaciju za fotografisanje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mladenovčanin spasao turistu na Malti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja