• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kralj Aleksandar je lovio u Bojčinskoj šumi: Poznato beogradsko izletište čuva partizanove baze

Vreme čitanja: oko 2 min.

I mada je danas jedno od beogradskih izletišta, poznato po kulturno-umetničkoj manifestaciji „Bojčinsko kulturno leto“, Bojčinska šuma je takođe značajna i u istorijskom smislu

  • 0
Bojčinska šuma Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Tek oko 30 kilometara deli centar Beograda i Bojčinsku šumu, koja teritorijalno pripada jednoj od gradskih opština.

Deo je rejona Obedske bare i osim naselja Progar, u blizini Bojčinske šume su, koja se nalazi na teritoriji Surčina, i Ašanja i Boljevac.

Počev od 1965. godine je Bojčinska šuma pod zaštitom nadležnih institucija, budući da je tada proglašena prirodnim spomenikom. Tačnije, memorijalnim prirodnim spomenikom, jer osim prirodnih vrednosti koje ima, Bojčinska šuma je značajna lokacija i u istorijskom smislu, a i zato što se u njoj nalaze očuvane partizanske baze.

Istorijski značaj Bojčinske šume

I mada je danas jedno od beogradskih izletišta, poznato po kulturno-umetničkoj manifestaciji „Bojčinsko kulturno leto“, Bojčinska šuma je takođe značajna i u istorijskom smislu.

Bojčinska šuma Foto: Shutterstock/Nenad Đorđević

Osim što je srpski kralj Aleksandar običavao da baš tu lovi, tokom Drugog svetskog rata je to bilo mesto koje je važilo za značajan centar i to kako politički i vojni, tako i ekonomski, navedeno je na sajtu Gradske opštine Surčin.

Naime, partizani iz Donjeg Srema su 1941. godine podigli ustanak i to baš na području Bojčinske šume. Upravo su se na tom području od nemačkih i ustaških snaga u to doba skrivali i ljudi iz okoline.

O tome svedoče baze, koje su ukopane u zemlji, i to na oko dva kilometra od samog ulaska na područje šume. Naime, tu je 1963. godine postavljeno spomen-obeležje, a u tim bazama su se skrivali borci, koji su pristizali nakon prelaska Save, a na putu za istočnu Bosnu.

Priroda Bojčinske šume

Čak oko 30 procenata ukupnog broja svih ptica koje na području naše zemlje obitavaju mogu se videti i na području Bojčinske šume, u kojoj je prisutno 108 vrsta ptica, koliko ih je evidentirano.

Bojčinska šuma Foto: Shutterstock/Nenad Đorđević

Osim hrasta lužnjaka, koji je i najzastupljeniji, u šumi rastu i lipa, topola i grab, ali i drugo drveće i biljne vrste. Od 185 evidentiranih biljnih vrsta, na listi kako zaštićenih, tako isto i strogo zaštićenih nalazi se njih 15.

Perunika, sremuš, kopriva i šumske jagode samo su neke od biljnih vrsta koje rastu u Bojčinskoj šumi.

Evidentirano je i čak 165 vrsta gljiva na tom području. Posebno je interesantan podatak da se 15 njih nalaze pod zaštitom, a da su na Crvenu listu gljiva Evrope upisane dve vrste gljiva koje rastu u Bojčinskoj šumi.

Od deset vrsta gmizavaca i vodozemaca, koje obitavaju na tom području, pod zaštitom ih se nalazi čak osam.

Prisutne su i divlje životinje i to najpre srndaći, divlje svinje i zečevi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Irena Vujović: U narednih pet godina kapitalni zeleni projekti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja