• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo prelepo ostrvo u Grčkoj zovu "Sveto ostrvo", a jedno je od sedam najvažnijih mesta za hodočašća u Evropi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako na ostrvu, koje spada u grupaciju Dodekaneza, postoje i interesantne plaže i druge znamenitosti, duhovnost je prvo na šta se pomisli kada se pomene Patmos

  • 0
Ostrvo Patmos, Grčka Foto/Pixabay/EzPzPics

Među sedam važnih mesta za hodošašća na evropskom tlu, kao deo COESIMA mreže, svrstano je i ostrvo Patmos, koje je proglašeno na teritoriji Grčke 1981. godine „Svetim ostrvom“.

Takođe, Patmos je deo Liste svetske baštine UNESCO-a od 1999. godine, kada su istorijski centar glavnog grada uz manastir posvećen Svetom Jovanu Bogoslovu i pećinu Apokalipse postali deo te liste.

Iako na ostrvu, koje spada u grupaciju Dodekaneza, postoje i interesantne plaže i druge znamenitosti, duhovnost je prvo na šta se pomisli kada se pomene Patmos. Tim pre što je Jovan Bogoslov baš na tom, danas grčkom ostrvu napisao Knjigu Otkrovenja, kako ističe „Visitgreece“.

Grad oko svetinje

Glavni grad Patmosa, Hora formiran je oko najvažnije svetinje na ostrvu - manastira posvećenog Svetom Jovanu Bogoslovu. Pored toga što važi za jedan od najlepših gradova koji se mogu videti na egejskim ostrvima, Hora je i najbolje očuvani srednjevekovni grad.

Ostrvo Patmos, Grčka, Dodekanezi Foto: Pixabay/eserrano13

Duž uskih, krivudavih ulica glavnog grada Patmosa se osim kuća, mogu videti i brojne omanje crkve, koje su podizane u periodu između 15. i 17. veka.

U vreme vladavine vizantijskog cara Aleksija Prvog Komnina, monah Hristodulos osniva 1088. godine manastir posvećen Svetom Jovanu Bogoslovu. Izuzev same svetinje, interesantno je posetiti i manastirski muzej, koji se smatra najvećim na području čitavog Egeja. Kao jedan od najznačajnijih eksponata izdvaja se kraljevski dekret, na kome je i pečat vizantijskog cara, kojim je monah Hristodulos dobio dozvolu za gradnju ove svetinje.

Manastirska biblioteka je naročito bogata, a u okviru nje funkcioniše i konzervatorska radionica.

Ostrvo Patmos, Grčka, Dodekanezi Foto: Pixabay/publicdomainpictures

Na putu prema manastiru nalazi se još jedna ostrvska atrakcija, pećina Apokalipse, na čijem ulazu je i crkva posvećena Svetoj Ani.

Plaže Patmosa

Nekoliko je organizovanih plaža, dok ima i onih koje se smatraju „divljim“ i idealne su za ljubitelje osame. Ipak, za koju god plažu se turisti odlučili, jedno je sigurno - u njenoj lepoti će uživati, jer su plaže na ostrvu Patmos poznate po prirodnim lepotama, ističe „Greeka“.

Ostrvo Patmos, Grčka, Dodekanezi Foto: Pixabay/jdblack

Većina plaža je udaljena nekoliko kilometara od Hore, a plaže Livadi Geranu, Skala i Agriolivado se smatraju najbolje organizovanim na ostrvu.

Plaže Petra, Kambos i Psili Amos, te Alikes, Agios Nikolaos i Lefkes još su neke od ostrvskih plaža koje vredi posetiti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posidi je jedno od omiljenih letovališta na Halkidikiju i u novembru može biti magičan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja