• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za ovaj grad kažu da je jedan od najlepših u Italiji: Nalazi se na litici i najpoznatiji je na Amalfi obali

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smešten na litici sa pogledom na Tirensko more, Pozitano opčinjava već na prvi pogled

  • 1
Pozitano Foto: Pixabay/darrenquigley32

Nešto više od sat vremena vožnje deli Napulj i jedan od najpoznatijih gradića na Amalfi obali. Smešten na litici sa pogledom na Tirensko more, Pozitano opčinjava već na prvi pogled.

Njegova popularnost počinje polovinom prošloga veka, kada ga obilato počinju posećivati turisti i to oni koji su smatrani poznatim u to doba. Kako tada, tako i danas, Pozitano spada u red posećenijih destinacija u tom delu Italije.

Izuzev automobilom i autobusom, do Pozitana se može stići i trajektom. Međutim, treba imati na umu da je brodska veza dostupna samo u periodu od aprila meseca pa do oktobra, ističe „Amalficoastitalytours“.

Pripremite se za pešačenje

Mnogo je toga što se može videti prilikom posete ovom gradu na obalama Tirenskog mora, ali se treba pripremiti na pešačenje. Samim tim što je Pozitano smešten na litici, te ga karakterišu uske, vijugave ulice, jasno je da je šetnja praktično jedina opcija.

Pozitano Foto: Pixabay/serpae

Za ljubitelje prirode, ali i pešačenja, idealna je „Put bogova“, staza koja vodi duž Amalfi obale i poznata je po spektakularnim vidikovcima. Grad Agerol je početna tačka, dok je Nočelo poslednji grad na ovoj fascinantnoj stazi, koja je dostupna i posetiocima Pozitana.

Ikona Crne Madone

Izgrađena još tokom 12. veka, crkva Santa Maria Asunta nalazi se u samom centru grada i prepoznatljiva je po fasadi, izrađenoj od majolike, koja predstavlja posebnu vrstu keramike. Na mnogim fotografijama Pozitana prvo se uočava ova svetinja, koju krasi tamnija kupola.

Positano FOTO: TIKTOK/ALEXOREVIEW

Međutim, nije fasada jedino po čemu je poznata.

Nastala tokom 18. veka, ispirisana vizantijskim slikarsvom, iznad olatara u ovoj crkvi se može videti ikona Crne Madone, odnosno Device Marije.

Plaže Pozitana

Pored toga što je Pozitano povezan brodskim linijama sa ostrvom Kapri, na kome se takođe može uživati na plažama, i sam grad krije neke od najpoznatijih plaža čitave Amalfi obale.

Pozitano Foto: Pixabay/rpeppi

Oko 400 metara duga, plaža Marina Grande važi za najpoznatiji u Pozitanu. Kako navodi „Italia.it“, ništa nije čudno ni ako prilikom posete ovoj plaži naiđete na neku „svetsku facu“.

Uz to što se smatra idealnom za ljubitelje ronjenja, plaža Forniljo, idealna je opcija i za ljubitelje osame. Prekrivena je šljunkom i nalazi se u jednoj uvali, a do nje se iz grada lako može stići pešice.

Pozitano Foto: Pixabay/salvatoremonetti

Još jedna od divljih plaža je i Laurito, koju okružuju okomite litice.

Za one koji žele dodatno da istražuju, tu su tri ostrva koja čine arhipelag Li Gali, do kojih se može stići čamcima ili brodićima. Deo su morskog rezervata i karakteriše ih tirkizno plavo i kristalno čisto more, u kome prema lokalnoj legendi, žive sirene.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Rado bismo se teleportovali ovde danas: Grad okupan luksuzom, zavodi mirisom limuna i skupih parfema

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Pa...

    13. septembar 2024. | 14:26

    Simpatičan grad, idite u Pozitano i okolne gradove na izlet, a ne na letovanje. Plaže bezvezne, Pozitano ima još i najbolju. Samo ćete nepotrebno potrošiti brdo para. Kupajte se u Calabriji i Pulji.

    Podelite komentar