• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveći kanjon u Srbiji je nestvarno lep, ali krije opasne zmije: Kompas ovde ne pomaže u snalaženju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Po mnogo čemu specifičan, kanjon nadomak borskog sela Zlot važi za najveći u istočnom delu naše zemlje

  • 0
Lazarev kanjon Foto: Ustuljena fotografija/Nikola Živanović

Često karakterisan kao izuzetno neprohodan, Lazarev kanjon je i stanište poskoka, ali i mnogih drugih životinjskih i biljnih vrsta.

Po mnogo čemu specifičan, kanjon nadomak borskog sela Zlot važi za najveći u istočnom delu naše zemlje.

Zbog geomagnetskih anomalija, na području kanjona kompas jednostavno ne funkcioniše. Kako ističe "Turizam.org", čak i ako pokušate da koristite kompas u Lazarevom kanjonu, neće vam biti ni od kakve koristi. Upravo zbog prisustva geomagnetskih anomalija, igla kompasa se samo okreće, ne pokazujući zapravo strane sveta.

Tek oko četiri metra je najmanja širina Lazarevog kanjona. Ukupne je dužine 4.500 metara, dok se njegova dubina kreće u rasponu od tri do pet stotina metara.

Lazarev kanjon, Srbija Foto: Ustupljene fotografije/Sanja Stevanović

Kneževa vojska u kanjonu

Čak i da se ne zna za očuvano predanje, nekako je mnogima prva asocijacija na Lazarev kanjon i istoimenu pećinu, srpski knez Lazar Hrebeljanović. Tačnije njegovi konjanici, koji su neretko dolazili u posetu ovom kanjonu i to u periodu nakon Maričke bitke.

I upravo odatle, ako je verovati narodnom predanju, i potiče naziv ovog fascinantnog kanjona.

Poskok u kanjonu

Obilje životinjskih, ali i biljnih vrsta karakterišu područje Lazarevog kanjona. Čak mnoge retke, ali i endemske vrste obitavaju u tom delu naše zemlje. Ima ih toliko da se neretko ističe podatak da se Lazarev kanjon, sa više od 720 biljnih vrsta, može pohvaliti mnogo većim brojem biljnih vrsta nego dva nacionalna parka u Srbiji - Kopaonik i Đerdap.

Iako se mogu sresti i mnoge životinjske vrste, ono što zadaje donekle glavobolju ljubiteljima avanture, koji se upuste u istraživanje lepota Lazarevog kanjona, jeste podatak koji navodi „Etno.rs“. Najveće evropsko stanište poskoka nalazi se upravo na području tog kanjona u našoj zemlji.

Lazarev kanjon Foto: Ustuljena fotografija/Nikola Živanović

Izuzev poskoka, tu obitavaju i smukovi i belouške, ali i bakarne zmije, te gušteri i druge vrste gmizavaca. Ima u Lazarevom kanjonu i sisara, vodozemaca i ptica, ali i beskičmenjaka.

Pećina kao dodatna atrakcija

I mada je prolazak kroz kanjon avantura sama po sebi, ne može se pomenuti Lazarev kanjon, a da se ne pomene istoimena pećina.

Smeštena na kraju kanjona, na nekoliko metara iznad reke, Lazareva pećina se smatra najdužom u celoj našoj zemlji. Od ukupno 16 kilometara, kolika je dužina istraženih kanala ove pećine, posetiocima je na raspolaganju 1.500 metara.

Rekonstrukcija Foto: Nikola Anđić

Osim po oko tri metra dubokom jezeru, koje se nalazi u okviru ulazne dvorane, ova pećina je značajna i još po nečem. Tokom istraživanja koja su sprovedena u Lazarevoj pećini otkriveni su materijalni ostaci iz tri perioda praistorije. Najstariji datiraju iz perioda od pre oko pet hiljada godina, odnosno bronzanog doba, dok je najmlađi sloj iz vremena četvrtog do petog veka pre naše ere.

U okviru pećine se izdvajaju Prestona i Koncertna, kao i Dvorana slepih miševa. Zajednička karakteristika im je obilje pećinskih ukrasa, kako u vidu stalaktita i stalaktita, tako isto i u formi draperija i zavesa, te pećinskih stubova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prirodne lepote Lazarevog kanjona ostavljaju bez daha

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja