• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na ostacima antičkog grada niklo je naselje u Sremu: Okolina ovog grada posebno je zanimljiva

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uz arheološko nalazište drevnog Sirmiuma, reka Sava se smatra znakom raspoznavanja Sremske Mitrovice

  • 2
Sremska Mitrovica panorama Foto: Shutterstock

Na levoj obali reke Save, u Sremu nalaze se Laćarak i Sremska Mitrovica, dok je na suprotnoj strani reke Mačvanska Mitrovica. I sva tri naselja teritorijalno čine grad, koji se nalazi nedaleko od Fruške gore, jednog od nacionalnih parkova Srbije.

Uz arheološko nalazište drevnog Sirmiuma, reka Sava se smatra znakom raspoznavanja Sremske Mitrovice. Tim pre što se na reci nalazi i vrlo atraktivna plaža, koja je omiljeno izletište tokom letnjih meseci.

Pešački most koji spaja Sremsku i Mačvansku Mitrovicu se takođe smatra jednom od gradskih znamenitosti.

Oko 75 kilometara je Sremska Mitrovica udaljena od Beograda, dok je oko 50 kilometara deli od Novog Sada. Kako ističe TO Sremska Mitrovica, na tek oko 35 kilometara udaljenosti nalazi se i srpsko-hrvatska granica.

Plaža, Sremska Mitrovica Foto: Nikola Anđić

Drevni Sirmium

Često je područje današnje Sremske Mitrovice menjalo gospodare. I svako od njih ostavio je poneki trag. Upravo zato i ne čudi što se prilikom posete ovom gradu osećate kao da ste u nekoj drugoj epohi. Jednostavno, koliko god bio u pitanju savremeni grad, njegova bogata i nadasve duga istorija može se osetiti na svakom koraku.

Iliri, pa Kelti, a zatim i Rimljani su vladali ovim područjem. U periodu srednjeg veka bila je to "varoš sa mnogo gospodara", kako je navedeno na sajtu Turističke organizacije Sremska Mitrovica.

Vremenom su osmanske snage došle na vlast, da bi kasnije ovaj grad bio prepoznat kao značajan centar zanatstva i trgovine.

Ipak, koliko god mnogi istorijski periodi bili značajni za Sremsku Mitrovicu, nema sumnje da je period postojanja antičkog grada Sirmiuma ostavio neizbrisiv trag.

Nedugo nakon što su rimske snage tokom prvog veka pre naše ere osvojile područje današnje Sremske Mitrovice, on dobija izuzetan značaj. Tačnije, stekao je najviši rang u to doba, budući da su se u antičkom Sirmiumu vojnici pripremali za ratovanje.

Kasnije je grad postao značajan i u ekonomskom smislu, a takođe se u istorijskim izvorima pominje kao rodno mesto čak četvorice rimskih careva: Decija Trajana, Aurelijana, Proba i Maksimilijana.

Sremska Mitrovica Foto: Jerome Cid / Alamy / Alamy / Profimedia

Da sve bude još zanimljivije, u jednom trenutku je čak antički Sirmium bio prestonica Rimskog carstva i to jedna od četiri, dok je trajao period poznat pod nazivom tetrarhija.

Izuzev carske palate, drevni Sirmium je sadržao i kovnicu novca, zatim antički amfitetar, javna kupatila i hipodrom. Postojale su u gradu i različite zanatske radionice, ali i brojne vile i palate namenjene javnoj upotrebi.

Zanimljivi lokaliteti u gradu i okolini

Čak i ako samo prošetate centrom ovog mirnog sremačkog gradića, te popijete kafu u nekom od ugostiteljskih objekata, biće sasvim dovoljno da osetite duh Sremske Mitrovice.

U centru grada može se videti i fontana simbolično nazvana "Kameni cvet", o čijem nastanku postoji vrlo interesantna priča o kojoj smo pisali.

Tokom leta je poseta Gradskoj plaži nezaobilana. Podrazumeva se da ne bi trebalo propustiti ni obilazak arheološkog nalazišta i izbliza se upoznati sa drevnim Sirmiumom.

Okolina Sremske Mitrovice takođe je vrlo zanimljiva, budući da su tu ne samo Nacionalni park Fruška gora, nego i Specijalni rezervat prirode "Zasavica".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Jelena Knežević u Zasavici otkriva svoje kulinarske tajne

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Рашо

    16. septembar 2024. | 12:27

    Може ли већ једном неко да схвати да су Римљани били освајачи и окупатори овог простора и народа. Ти окупатори су убијали, пљачкали и понегде наравно и грдили али за себе! Докле више хвалоспеви о тиранима?

    Podelite komentar

  • Željko S

    18. septembar 2024. | 08:47

    Da bi čitaocu koji poželi da poseti Sr. Mitrovicu dodatno približili grad , preporučujemo da dođe kao pešak . Ovde postoje dve Mitrovice i jedan pešački most . Automobilom iz jedne preći u drugu , čini se , jednostavnije je preko šabačkog ili obrenovačkog mosta .

    Podelite komentar