• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadvojvoda Ferdinand je voleo tu da lovi: U spomen na njega nazvana je Carska bara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je Ferdinand bio nadvojvoda, bio je pretpostavljeni vladar Austrijskog carstva. A kako je ostalo upamćeno da je upravo on voleo na području današnje Carske bare da lovi, to je područje i dobilo današnji naziv

  • 0
Carska bara, Srbija Foto: Shutterstock

Na površini od oko 1.600 hektara, na nešto manje od 20 kilometara udaljenosti od grada Zrenjanina nalazi se Specijalni rezervat prirode „Stari Begej - Carska bara“.

Interesantan je podatak koji objašnjava odakle vodi poreklo naziva Carska bara.

Iako je Ferdinand bio nadvojvoda, bio je pretpostavljeni vladar Austrijskog carstva. A kako je ostalo upamćeno da je upravo on voleo na području današnje Carske bare da lovi, to je područje i dobilo današnji naziv, pojašnjeno je na sajtu Grada Zrenjanina.

Područje specijalnog rezervata proteže se na potezu između toka reke Tise i kanala Begej. Uz naselje Ečku i Ečanska jezera, u okolini specijalnog rezervata nalaze se i Belo Blato, Lukino selo, Perlez i Stajićevo.

Carska bara, Srbija Foto: Shutterstock

Obilje živog sveta

Sa razlogom je ovo područje stavljeno pod zaštitu i proglašeno specijalnim rezervatom prirode. Sem oko pet stotina vrsta biljaka, koje obitavaju na tom području, prisutne su i mnoge životinjske vrste.

Zanimljiv je podatak, koji navodi TO Zrenjanin, a tiče se evropskih čaplji. Naime, svih osam vrsta te ptice se upravo na području Carske bare gnezde. Uz njih, tu obitava gotovo 240 vrsta ptica, ali i 30 vrsta sisara i 20 vrsta riba.

Carska Bara Foto: Mateja Beljan

Pored toga što je deo EMERALD mreže staništa i vrsta, Carska bara je okarakterisana i kao područje od izuzetnog značaja za ptice Evrope i kao područje od izuzetnog značaja za biljne vrste Evrope, pa je zato zvanično ASCI područje (engl. Areas of Special Conservation interest), odnosno Područje od posebne važnosti za zaštitu prirode.

Poseta rezervatu

Svakog radnog dana u periodu između 09 i 18 časova je moguća poseta Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara“. Cena ulaznice za odrasle posetioce iznosi sto dinara, dok upola manje ulaznicu plaćaju deca uzrasta od 8 do 18 godina.

Carska bara Foto: Mateja Beljan

Izuzev šetnje Stazom zdravlja, koja je duga 4,8 kilometara, posetiocima se nudi i mogućnost da se otisnu Starim Begejem, budući da tokom sezone, koja uglavnom počinje u aprilu, rekom saobraćaju tri brodića. Vožnja traje oko sat vremena, a posetioci imaju prilike da otkriju i lepote novog vidikovca, sa kojeg se pogled pruža i prema oknu Carske bare, delu rezervata koje je pod prvim stepenom zaštite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Priprema tartar bifteka u rezervatu prirode Carska bara

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja