• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki dolar je zvanična valuta i vozi se desnom stranom: Ovo je najveće od Britanskih Devičanskih ostrva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući da je u pitanju britanska prekomorska teritorija, to se na Tortoli vozi desnom stranom. Međutim, britanska funta nije zvanična valuta na ostrvu, već američki dolar

  • 0
Ostrvo Tortola, Britanska Devičanska ostrva, Karibi Foto: Pixabay/skybluesrich

Među četiri glavna ostrva arhipelaga Britanskih Devičanskih ostrva, Tortola se izdvaja. Ne samo da je u pitanju najveće među njima po površini, nego i najnaseljenije. A dom je i prestonice arhipelaga.

Obično se zato i preporučuje Tortolu koristiti kao bazu za upoznavanje ostalih ostrva arhipelaga u Karipskom moru.

Budući da je u pitanju britanska prekomorska teritorija, to se na Tortoli vozi desnom stranom. Međutim, britanska funta nije zvanična valuta na ostrvu, već američki dolar.

Na Tortoli se nalazi i Roud Taun, glavni grad Britanskih Devičanskih ostrva.

Ostrvo Tortola, Britanska Devičanska ostrva, Karibi Foto: Pixabay/skybluesrich

- Tortola nudi spokojan beg od gužve i vreve - rekla je za “Travelandleisure” Kasandra Kvirk, direktorka za marketing i odnose na javnošću u “Long Bay Beach Resort”-u i dodala:

- U pitanju je destinacija na kojoj se možete opet povezati sa sobom i prirodom i jednostavno iskusiti sve čari pravog života na ostrvu.

Ostrvo Tortola, Britanska Devičanska ostrva, Karibi Foto: Pixabay/skybluesrich

Međutim, iako je mnogima prva asocijacija na odmor na ostrvu uživanje na plaži, kupanje i sunčanje, na Tortoli ima mnogo toga što može upotpuniti odmor. Ronjenje, planinarenje i poseta prvom nacionalnom parku na arhipelagu, ali i degustacija ruma, aktivnosti su koje su na raspolaganju turistima.

- Toplo preporučujem obilazak destilerije “Callwood Rum” - rekao je Karl Burnet, lokalni vodič, ističuči da je u pitanju porodična destilerija koja više od četiri stotine godine proizvodi rum.

Ostrvo Tortola, Britanska Devičanska ostrva, Karibi Foto: Pixabay/taschengeld

Kao jedna od posebno interesantnih aktivnosti za mnoge posetioce Tortole izdvaja se i poseta Nacionalnom parku “Sage mountain”, koji je prvi na području čitavog arhipelaga. Ujedno se u tom nacionalnom parku nalazi i tačka, koja je okarakterisana kao najviša na Britanskim Devičanskim ostrvima., budući da se nalazi na nadmorskoj visini od oko 520 metara.

Do vrha vodi čak 12 lepo uređenih pešačkih staza, a sa vrha se, očekivano pruža fantastičan pogled prema ostrvima i plavetnilu Karipskog mora.

Ostrvo Tortola, Britanska Devičanska ostrva, Karibi Foto: Pixabay/andi2013

Poseta “Jenesis Studios” nudi odličan uvid u istoriju ostrva. Umetnik Reuben Vanterpul vodi muzej, baštu i umetničku radionicu, koja je ponovo otvorena 201.9 godine nakon štete od uragana dve godine ranije

- Jedina preostala lokacija na Tortoli koja čuva i prikazuje život na Britanskim Devičanskim ostrvima pre 60-ih godina prošlog veka je “Jenesis Studios”, ističući da će posetiocima nudi prilika da se bliže upoznaju sa istorijom ostrva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Snimak jedne od najređih vrsta morskih kornjača

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja