• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveće i najviše veštačko jezero u Srbiji prati zanimljiva legenda o čudovištu: Šta to kriju njegove dubine?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog toga što su mnoge domaće životinje, ali i ceo puk bugarske vojske jednostavno nestali na tom području, Vlasinsko jezero prati i jedna legenda

  • 0
Vlasinsko jezero Foto: Telegraf/T. Stevanović

Okarakterisan kao prirodno dobro prve kategorije, Predeo izuzetnih odlika Vlasina se pod zaštitom nadležnih institucija nalazi počev od 2006. godine. Pored toga što je jedno od Ramsarskih područja, ovaj predeo ima i nacionalni i međunarodni izuzetni značaj.

Kao kruna Vlasinske visoravni i zaštićenog područja izdvaja se Vlasinsko jezero.

Iako je nastalo veštačkim putem, Vlasinsko jezero stoji rame uz rame sa mnogim prirodnim jezerima. Obilje živog sveta, zanimljiva legenda o nastanku i fenomen plutajućih ostrva su osnovne osobenosti ovog jezera.

Vlasina Foto: Mateja Beljan

Specifičnosti najvećeg veštačkog jezera u Srbiji 

Na površini od oko 16 kvadratnih kilometara se prostire Vlasinsko jezero, pa se zato i smatra najvećim jezerom u našoj zemlji koje je nastalo veštačkim putem, navodi „Vikipedija“.

I to nije jedino po čemu je ovo jezero posebno. Budući da se nalazi na 1.213 metara nadmorske visine, to se smatra i jezerom koje ima najvišu nadmorsku visinu u celoj našoj zemlji.

Vlasina Foto: Mateja Beljan

Tresetna ostrva su zaslužna za još jednu osobenost Vlasinskog jezera, budući da se u njemu nalaze i ova, takozvana plutajuća ili ploveća ostrva, ali i stalna, odnosno ona ostrva koja ne plutaju jezerom. Ostrva nazvana Stratorija i Dugi Del važe za najpoznatija među njima.

Nastanak jezera

Polovinom prošloga građena je brana na mestu, na kome se nekada nalazilo Vlasinsko blato. Zapravo je u pitanju bila tresava, koja je ujedno bila i izvorište reke Vlasine.

Upravo zbog toga što je treset na tom području preovladavao, nastala je močvara, koja se prostirala u oko 20 kilometara dugom kanjonu. Mestimično se tu mogao videti čak i živi pesak.

Na dan 09. aprila 1949. godine je počelo punjenje jezera, koje je završeno pet godina docnije.

Izuzev reke Vlasine, sliv jezera čine i reke Čemerčica, Jerma i Strvna, kao i Lisinska, Božička i Ljubatska reka.

Legenda koja i danas živi

Zbog toga što su mnoge domaće životinje, ali i ceo puk bugarske vojske jednostavno nestali na tom području, Vlasinsko jezero prati i jedna legenda. Prema njoj, životinje i bugarske vojnike progutalo je mistično čudovište koje živi na dnu jezera.

Međutim, od kada je izgrađena brana, kako ističe „Vikipedija“ čini se da niko više nije video ovo čudovište, koje je ličlio na konja, odnosno bika. Kažemo odnosno, jer se legenda tu ne završava.

Vlasina Foto: Mateja Beljan

I dok se najpre pominje ogromno čudovište nalik konju, postoji i priča o pojavljivanju vodenog bika, koji je živeo u jezerskim vodama. Ali taj vodeni bik nije bio strašan, već je najavljivao neke lepe događaje. Zapravo je primećeno da su ljudi imali prilike da vide vodenog bika baš neposredno pre nego što se dogodilo nešto značajno u istorijskom smislu.

Tačnije, onda kada su Srbi uspevali da se izbore protiv različitih osvajača, pa je u tom smislu pojavljivanje vodenog bika iz Vlasinskog jezera bilo tumačeno kao dobar znak i najava nekih pozitivnih događaja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Plivanje za časni krst na Vlasinskom jezeru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja