• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je bila Baba Vida po kojoj je nazvana čuvena bugarska tvrđava u gradu koji su utvrdili Kelti?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas se u njoj nalazi letnja pozorišna scena, na kojoj gostuju mnogi značajni bugarski umetnici

  • 0
Vidin, Bugarska Foto: Pixabay/Wengen

U severozapadnom delu susedne Bugarske, na obalama Dunava leži Vidin, grad koji je centar Vidinske oblasti.

Pored toga što se u neposrednoj blizini bugarskog grada Vidina nalazi granica sa našom zemljom, tu je i rumunska granica. U tom smislu je položaj grada igrao značajnu ulogu i u njegovoj dugoj istoriji.

Vidin se prostire na području Vlaške nizije, a od Sofije, glavnog grada Bugarske ga deli oko dve stotine kilometara.

Smatra se da su Kelti zaslužni za osnivanje naselja na području današnjeg grada. Vladali su njime zatim Rimljani, dok u vreme slovenskog naseljavanja nosi naziv Badin ili Bdin, kako navodi „Vikipedija“. Kasnije potpada pod tursku, pa austrijsku vlast.

Vidin, Bugarska Foto: Pixabay/hpgruesen

Šarmantni mali grad

Budući da je površinski relativno mali grad, Vidin je lako upoznati. Dovoljno je pešice obići stari deo grada i uživati u pogledu na bogato arhitektonsko nasleđe.

Izuzev sinagoge, u Vidinu se nalazi i islamska bogomolja, ali i pravoslavne crkve. Uz Sabornu crkvu koja je posvećena Svetom Dimitriju, tu je i crkva posvećena Svetoj Petki.

Vidin, Bugarska Foto: Pixabay/Wengen

Ipak, tvrđava Baba Vida važi za jednu od najčuvenijih turističkih atrakcija ovog bugarskog grada. Tim pre što u njoj danas funkcioniše muzej, ali i letnja scena.

Legenda o nastanku utvrđenja

Izgrađena tokom srednjeg veka, smatrana je ne samo najznačajnijim utvrđenjem u tom delu zemlje, nego i svojevrsnom linijom odbrane grada. I mada je tokom osmomesečne vizantijske opsade Vidina bila gotovo potpuno uništena, kako navodi „Visitmybulgaria“, tvrđava Baba Vida je u vreme vladavine Ivana Sracimira, čija je prestonica bila u Vidinu, obnovljena.

Vidin, Bugarska Foto: Pixabay/jdblack

Iako još od 18. veka ovo utvrđenje nije korišćeno za odbranu grada, tvrđava Baba Vida imala je značajnu ulogu u vreme kada su Osmanlije vladale tim područjem, jer je u njoj funkcionisala kako oružarnica, tako i zatvor.

Danas se u njoj nalazi letnja pozorišna scena, na kojoj gostuju mnogi značajni bugarski umetnici.

Vidin, Bugarska Foto: Pixabay/ArvidO

Sam naziv tvrđave vezuje se i za legendu o njenom nestanku, pa se logično nameće pitanje ko je bila baba Vida? A legenda veli da je devojka po imenu Vida bila ćerka bugarskog veleposednika i to najstarija. Kako su njene dve sestre, Kula i Gamza bile udate, ali i brakovima nisu bile srećne, Vida je odlučila jednostavno da se ne uda.

Nakon što je sve prosce odbila, devojka je na, tada nepristupačnom mestu podigla utvrđenje. Legenda dalje navodi da je u tvrđavi, koja je po njoj i nazvana, provela čitav svoj život.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Telegraf u poseti najvećoj fabrici za proizvodnju ulja od ruže: Litar košta neverovatnih 5.500 evra

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja