• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je najmanje selo u Vojvodini: Ne bi ga menjali za grad, Srbi su manjina, a može se plaćati i u ovoj valuti

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za njega ne zna mnogo ljudi, a odlična je ideja za kratak izlet

  • 0

Na 99 kilometara od Beograda, a 35 od Vršca, nalazi se veoma jedinstveno selo, najmanje u Vojvodini. 

U pitanju je Češko Selo, koje pripada opštini Bela Crkva, gde je češki jezik u službenoj upotrebi. U selu živi manje od 40 žitelja, a većina njih su upravo - Česi. Iz godine u godinu, stanovnika je sve manje.

"Fabijan" je naziv po kom je ovo mesto takođe poznato, jer je tako zvano nakon vremena Austrougraske, kada je nosio zvaničan naziv "Ablian".

Stanovnici ovog zanimljivog mesta ne bi menjali svoju tišinu, mir i prirodu za život u gradu, a naročito kada naiđe najuzbudljivi deo godine - leto. Toko letnje sezone, selo "oživi", kako zbog turista koji namerno ili slučajno dođu selo, tako i zbog festivala "Paprikašijada" i rok muzike, čiji su ponosni domaćini u avgustu.

Iako selo nije toliko popularno, baš jer ne znaju svi za ovo zanimljivo mesto, oni koji su otišli vraćaju se sa lepim iskustvima.  Kako navodi influenserka Aleksandra Mikata, koja je posetila selo i dala mu sličnost sa Toskanom, navodi:

- Kada napravite krug kroz selo svratite na češko pivo, jer možete platiti i u krunama!

Crkva u Češkom Selu je posvećena Svetom Janu Nepomuku, češkom svetitelju i sagrađena je 1901. godine. 

- Ukupno nas ima 36, u našoj ulici nas živi petoro, a uz ljude koje dolaze vikendom selo broji četrdesetak stanovnika. Družimo se sa komšijama, idemo na kafu jedni kod drugih, posećujemo se, to nam je sva razonoda - rekla je Margita Sloup, stanovnik ovog sela za TV Prva za emisiju "150 minuta".

Škola nije primila nijednog novog đaka od kraja sedamdesetih godina, ali zato imaju prelepu katoličku crkvu i etno muzej, koji sadrži lične stvari stanovnika kroz tradiciju dugu 200 godina. 

(Ona.rs/Vojvodinainfo.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo Zamak kulture u Vrnjačkoj Banji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja