• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Okružuju je tokovi četiri reke: Samo oko stotinu dana pod snegom ima jedna od najsunčanijih planina u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući da zauzima poziciju, na kojoj se ukrštaju uticaji planinske klime, sa jedne i mediteranske, sa druge, to je i razlog zbog koga se Zlatar neretko pominje kao jedna od najsunčanijih planina u našoj zemlji

  • 0
Zlatar Foto: Ustupljene fotografije/Nada Stojčević

Reke Uvac, Lim, Bistrica i Mileševka na jugozapadu naše zemlje okružuju planinu, koja još uvek koliko-toliko uspeva da odoli masovnom turizmu.

Na nadmorskoj visini od 1.627 metra nalazi se Golo brdo, najviši vrh planine Zlatar.

Budući da zauzima poziciju, na kojoj se ukrštaju uticaji planinske klime, sa jedne i mediteranske, sa druge, to je i razlog zbog koga se Zlatar neretko pominje kao jedna od najsunčanijih planina u našoj zemlji.

Zapravo je tek oko stotinu dana u toku godine, prosečno pod snegom, dok su ostali sunčani, navodi „Zlatarinfo“.

Planina Zlatar Foto: Tanjug/Rade Prelić

Atrakcije Zlatara i okoline

Blizina kanjona reke Uvac, poznatog najpre po staništu beloglavih supova, ali i belog bora, jedna je od najinteresantnijih lokacija u okolini Zlatara.

Mada ništa manje nisu zanimljiva ni dva srpska srednjevekovna manastira, koja se u okolini ove planine takođe nalaze. Na nešto više od deset kilometara udaljenosti, nadomak Prijepolja nalazi se manastir Mileševa, dok je u Priboju manastir Banja.

Zlatarsko jezero Foto: Shutterstock

Sem toga, na reci Lim postoje i tri jezera, koja privlače pažnju posetilaca. Uz Zlatarsko jezero, na Limu su i Radoinjsko i Sjeničko jezero. Ne treba zaboraviti ni Brodarevo, u kome se nalazi srpski srednjevekovni manastir Davidovica, koji je izgrađen tokom 12. veka.

Zanimljive aktivnosti

Ako se izuzme šetnja po prirodi i opuštanje na svežem vazduhu, na Zlataru se može još puno toga učiniti i doživeti, budući da se posetiocima nude i brojne organizovane aktivnosti.

Kao jedna od najatraktivnijih izdvaja se višesatno krstarenje Uvcem, koje uključuje i posetu Ledenoj pećini, ali i vidikovcu, ističe “Zlatarinfo”. Sem uživanja u meandrima Uvca i njihovoj lepoti, posetioci će imati priliku i da sa vidikovca posmatraju belogalve supove i njihov let. Takođe, mogu se odlučiti i za krstarenje Zlatarskim jezerom.

Ljubitelji avantura se mogu uživati u vožnji kvadova ili otići u posetu adrenalin, odnosno avantura parku ili povećati nivo adrenalina tokom vožnje džipovima, koja uključuje i posetu “Velikom vrhu”, jednom od vidikovaca Zlatara, sa koga mogu da se uvere zbog čega se meandri Uvca neretko nazivaju i “srpski Kolorado”.

Oko kilometar dug zip lajn na Zlataru smatra se jednim od najdužih u našoj zemlji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ugrožen, ali slobodan: Uživajte u letu beloglavog supa iznad netaknute prirode Uvca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja