• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čovek bio primoran da tokom leta puzi do toaleta jer mu je avio-kompanija zabranila da unese kolica

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Neću više leteti sa njima dok se ne pridruže 21. veku"

  • 0
Invalid, aerodrom Foto: Shutterstock

Nepokretni novinar BBC-ja Frenk Gardner (63) ispričao je kako mu je poljska avio-kompanija zabranila da koristi invalidska kolica u avionu - primoravajući ga da puzi između kupatila i sedišta.

Dopisnik koji je upucan i paralisan od strane Al Kaide u Saudijskoj Arabiji 2004. godine, kritikovao je LOT Polish Airlines i obećao da nikada više neće leteti sa njima.

On je ovom incidentu pisao na platformi "X", pred svojih 125.000 pratilaca - a zatim se oglasio i na televiziji svoje matične kuće BBC i govorio o, kako je nazvao, "nehumanom" pristupu avio-kompanije, prozivajući ih da to odmah "reše".

- Vau. Godina 2024. i upravo sam morao da puzim po podu ove LOT poljske aviokompanije da bih stigao do toaleta tokom povratka iz Varšave jer „nemamo invalidska kolica. To je politika avio-kompanije“. Ako ste invalid i ne možete da hodate, ovo je samo diskriminatorno - napisao je on uz fotografiju "događaja", a potom dodao u naknadom postu:

- Pošteno rečeno, kabinsko osoblje bilo je od pomoći i izvinjavali su se koliko su mogli. Nisu oni krivi, to je avio-kompanija. Neću više leteti sa njima dok se ne pridruže 21. veku.

On je ocenio ovaj postupak kao "nehuman" i dok je govorio za BBC.

- Nečuveno je što se tiče putovanja avionom da poljska aviokompanija kojom sam sinoć otputovao iz Varšave u London, nije imala stolicu za prolaz kroz avion. Rekao sam im: "Pa, kako očekujete da odem u toalet?", a odgovorili sumi "Mi vam možemo pomoći."  Pa, i ne baš, jer ako te neko odvuče u toalet, to je preteško. Morao sam da puzim na leđima po podu - koji nije bio posebno čist.

Kako ističe, kabinsko osoblje je bilo veoma posramljeno i bili su od pomoći koliko su mogli, a jedan stjuard mu je i pridigao noge.

- Ali poenta je, ljudi, da nije teško imati kolica za prolaz na avionu. Ove stvari se sklapaju do veličine kolica, ako ne i manjih, i staju u ormarić iznad glave ili u ormar - zaključio je novinar.

Mnogi su mu nakon incidenta ponudili podršku, istovremeno izražavajući zgroženost politikom avio-kompanije. A onda se i sama firma oglasila da joj je „veoma žao“ zbog „muke“ gospodina Gardnera.

Oni su za "MailOnline" insistirali na tome da je avio-kompanija dozvolila ukrcavanje invalidskih kolica - ali samo na dugim letovima, iako istražuju da li bi se ona mogla proširiti na putovanja na kratkim razdaljinama.

- Duboko nam je žao zbog uznemirujućeg iskustva sa kojim se gospodin Frank Gardner susreo tokom svog nedavnog leta sa nama. Iskreno se izvinjavamo zbog neprijatnosti izazvane nedostatkom invalidskih kolica. Trenutno su invalidska kolica dostupna u našim avionima Dreamliner. Međutim, zbog ograničenog prostora, naša flota za kratke relacije još nema ovaj objekat. Razumemo važnost pristupačnosti i aktivno testiramo rešenja za opremanje naših aviona na kratkim relacijama invalidskim kolicima u bliskoj budućnosti. Kao što je pomenuto na našoj veb-stranici, za letove na dugim razdaljinama nudimo invalidska kolica koja pomažu putnicima da se kreću po kabini. Pored toga, naše zemaljsko osoblje je uvek spremno da pomogne putnicima od prijave do ukrcavanja i od aviona do prostora za preuzimanje prtljaga. Duboko žalimo zbog neprijatnosti koju je gospodin Gardner doživeo i iskreno se izvinjavamo zbog nevolje koju je izazvao. Posvećeni smo poboljšanju naših usluga kako bismo osigurali da svi putnici imaju udobno i dostojanstveno iskustvo putovanja - poručili su iz ove avio kompanije.

(Ona.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Veridba u Tuzli rasplakala sve: Ko je devojka u kolicima pred kojom je mladić kleknuo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja