• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Telegraf na Brionima: Nestvarna priroda ostrva ostavlja bez daha, Titovo omiljeno letovalište i dalje pleni

Vreme čitanja: oko 6 min.

Jedinstveni deo magične Istre

  • 0
NP Brijuni Foto: Privatna arhiva, Nataša Sundara, Matej Rukavina/ustupljena fotografija

Oaza mira, čista voda, životinje koje se slobodno kreću, jedinstvena priroda samo su neki od opisa prelepih Briona. U pitanju je grupa od 14 istarskih ostrva na koje nije mogao da ostane imun ni predsednik SFRJ Josip Broz Tito.

Igrom slučaja, neočekivano, put me je naveo na ovo prelepo mesto u jugozapadnoj Istri i ostala sam bez reči.

Do Velikog Brijuna, najvećeg ostrva arhipelaga, najlakše se stiže iz mesta Fažana, brodom za samo 10 minuta. Brod krcat turistima pokazao nam je da je i te kako ovo popularno mesto za obilazak, pa makar i na nekoliko sati. Interesantno je ono što nam je lokalni vodič rekla po obilasku, da se mesto kao mesto sa svih 14 ostrva zove Brioni, ali da se Nacionalni park zove Brijuni, što su Hrvati promenili kako bi se razlikovalo od nekadašnjeg srpsko-hrvatskog jezika. Pre 41 godine (1983. godine) dobio je status Nacionalnog parka. Svaki Nacionalni park u Hrvatskoj ima neki logo, a kada je reč o NP Brijuni, to je otok Gaz koji, gledajući iz ptičje perspektive liči na ribu.

Ono što je mene u prvi mah oduševilo jeste mir i spokoj koji se oseti po dolasku, iako vrvi od turista. Mesto bogato florom i faunom je upravo ono što svima nama koji živimo u velegradima - treba, kako bismo napunili baterije i spoznali da uvek treba da se vratimo prirodi jer oslobođa od svega. Idealan beg od stvarnosti.

Flora i fauna

Odmah je cela grupa sela u voz koji nas je pun sat vozio po otoku pokuzujući punu lepotu Nacionalnog parka i tom prilikom smo saznali mnoge interesantne stvari.

Recimo, ovde se nalazi i maslina za koju se pretpostavlja da je stara 1600 godina, tu je i slonica Lanka, najstarija je u ovom delu Evrope i ima 52 godine. Jedina je slonica u Hrvatskoj i došla je iz Indije kao poklon indijske premijerke Indire Gandi. Ona je došla u paru sa slonom Sonijem koji je nažalost pre 14 godina preminuo, tako da je Langa sama već više od deceniju.

Kada smo prolazili kroz Safari park, koji se nalazi na najsevernijem delu Brijuna i koji se proteže na devet hektara, gde smo videli zebre, lame, magarce, i došli do Lange, ona se nije plašila ljudi, već je došla do ograde i gledala u nas, kao da je znala da nam ispozira i da zabeležimo ovaj specifičan trenutak.

Nacionalni park Brijuni Foto: Privatna arhiva

Od svih životinja, svake godine se dobijaju mladi pa se uvek može videti i ždrebad od zebri, telad od zebua, indijskih goveda kao i domaće životinje. Najmlađi stanovnici Safari parka su dva teleta koji su u tom trenutku bili stari samo tri nedelje.

Tu su i nojevi koji su bili jako zainteresovani za našu grupu i znatiželjno nas gledali dok smo prolazili pored njih. Početkom prošlog veka, na ostrvu je postajala i farma nojeva.

Zbog velikog broja životinja na ostrvu, zemlja se ne tretira, već postoje pojilišta i hranilišta, a za divljač se ostavlja i so na određenim mestima.

Početkom prošlog veka je počeo da se uzgaja ribnjak, pre svega bela riba, orada, brancin, zubatac ... Od otvorenog mora je ribnjak odvojen nasipom. Taj ribnjak, sa svih strana okružuju tereni za golf, što i ne čudi jer su Brioni i mesto koje je davne 1922. godine imalo najveći teren za golf u Evropi, a igrala ga je evropska aristokratija. Ti tereni se i danas održavaju, što smo i videli tokom obilaska. I danas se održava golf takmičenja, kao prvenstva Hrvatske.

Nacionalni park Brijuni Foto: Privatna arhiva

Zbog idealne klime na ostrvu, verovali ili ne, uspeva više od 600 vrsta rastinja. Mogu se videti tuje, eukaliptusi, različite vrste kedrova, hrastovi, lovor, pa i drvo koje nam daje pinjole, koji se koriste u kuhinji.

U vodama oko ostrva, ostali smo začuđeni kada nam je vodič Bonita rekla se može naći i jedna od najvećih školjku Jadrana koja može narasti i do metar ako je na određenoj dubini. Međutim, zakonom je zabranjeno da se "otvara" jer je zaštićena.

Na više mesta, posebno oko Safari parka, pronađene su stope dinosaurusa za koje istraživači veruju da potiču još iz doba krede, od pre 125 miliona godina. Nažalost, mi kao grupa nismo uspeli da vidimo jer nam nije bilo "nadohvat ruke" i više vremena je potrebno za njihov obilazak.

Brioni nemaju svoje stanovnike

Brioni nemaju svoje stanovnike, već svi koji tu rade, budu na ostrvu tokom sezone pa se vraćaju na kopno. Međutim, pre godinu dana, na ostrvu je bilo žitelja, čak su imali i osnovnu školu, a danas se u toj zgradi koja je građena u venecijanskom stilu, nalazi 12 apartmana koji su u vlasništvu države.

A iako je sada već kraj sezone, na brodu smo videli turiste sa koferima koji planiraju da borave nekoliko dana. Vreme je za početak jeseni bilo idealno da se provede u ovakvoj prirodi. U centru se nalaze tri hotela i gosti su mogli da biraju gde će odsesti.

Svi gosti se mogu kretati slobodno po ostrvu osim u jednom delu zapadnog dela ostrva, gde se nalaze tri rezidencijalne zone. Najlepše je doživeti ostrvo šetnjom, ali se mogu iznajmiti bicikli, skuteri, električni automobili i slično. Potrebno je nekoliko dana ukoliko biste želeli da obiđete sve jer ostrvo ima 274 kilometara prohodnih puteva.

Tito i Brioni

Brioni su bili Titovo omiljeno letovalište i u njemu je provodio po šest meseci godišnje. Dovodio je na razgovore i pregovore mnoge državnike, čak njih 90 iz 60 zemalja. Interesantno je da je samo kraljica Danske jedina živa od tih posetilaca, a bilo ih je mnogo.

Prvi koji je Tita posetio na Brionima bio je etiopski car Hajle Selasije. Te goste je često znao da provede privatnim obilaskom svojim automobilom, kadilakom, koji i dan danas turisti mogu da vide, ali i sami da se provozaju međutim uz adekvatnu cenu. Neverovatnih 1400 evra je potrebno da izdvojite za sat vremena vožnje po ostrvu da biste se provozali u Titovom automobilu. Prema rečima vodiča, neki delovi su zamenjeni novim originalima, a boja automobila je identična onoj prvobitnoj. Sitnica, zar ne?

Međutim, rezidencija Josipa Broza Tita se nalazi na manjem ostrvu Vanga, ali do nje nismo došli jer nije bila dela organizovne ture obilaska.

Ostali delovi Briona

Drugi najveći deo Briona je Mali Brijun, koji je od Velikog udaljen samo 120 metara, ali zbog virova i brze struje je zabranjeno da se pređe i preplivava. Voda je tu duboka od dva do tri metra. Divljačima te struje ne smetaju tako da one lako prelaze sa jedno na drugo ostrvo. Upravo ovo ostrvu je "proslavio" glumac Rade Šerbedžija koji je osnovao kazalište i napravio Filmski festival Ulises, ali glumci odsedaju u dva hotela koja isključivo tome i služe - sve dok traje festival.

Foto-izložba

Na samim Brijunima nalazi se i izložbena zgrada na kojoj su se u tom trenutku našeg boravka nalazile tri izložbe. Ona svima najzanimljivija nama kao grupi, pošto smo sa ovih prostora, jeste o Josipu Brozu Titu. Tu smo mogli da vidimo fotografije tokom njegovog boravka na Brijunima, prvi i poslednji boravak na ostrvu, zvaničnici koji su imali čast da ga posete na Brijunima. Zaista su se potrudili da sve lepo urede, održavaju i svim ostalim turistima predstave jednu epohu nekadašnje države.

Kada smo se ukrcali na brod i krenuli nazad ka Fažani, svi smo gledali na lepotu koja ostaje za nama, pod utiskom lepog ali kratkotrajnog vremena koje smo proveli i nadi da će nas put ponovo nekad dovesti u prelepu Istru.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Letovali smo u Hrvatskoj i ostali u čudu: Zvirite u skivene delove najskupljeg letovališta u Evropi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja