• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najzanimljiviji vidikovci jednog od najlepših nacionalnih parkova u Srbiji: Ovo su savršena mesta za selfi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se ne može baš reći da su svi vidikovci planine Tara lako dostupni, trud da se do njih stigne se uvek isplati

  • 0
Tara Vidikovac Janjač Bajina Bašta Panorama Planina Pogled Foto: RINA/Ranko Milanović

Zbog prirodnih vrednosti, koje su okarakterisane kao izuzetne, planina Tara je uvrštena među nacionalne parkove Srbije, počev od 1981. godine.

Smešten u zapadnom delu naše zemlje, na području Bajine Bašte, ovaj nacionalni park zauzima površinu od gotovo 25.000 hektara i obuhvata tri zone zaštite. Brojne biljne i životinjske vrste obitavaju na Tari. Mnoge od njih smatraju se endemskim.

S obzirom na to da je zabeleženo prisustvo od preko čak 1.100 vrsta biljaka, to je Tara dom za skoro trećinu celokupnog biljnog sveta naše zemlje. Ništa manje nisu interesantne ni životinjske vrste koje tu obitavaju, budući da je prisutan značajan broj što retkih, što ugroženih vrsta životinja.

Uz nestvarno lepe predele, Tara skriva i vrlo interesantne vidikovce, po kojima je ova planina mnogima poznata.

Tara, vidikovac, Banjska stena Foto: RINA

Ne lako pristupačni, ali vrede truda

Iako se ne može baš reći da su svi vidikovci planine Tara lako dostupni, trud da se do njih stigne se uvek isplati. Entuzijasti i ljubitelji prirode koji se na takav podvig odvaže, bez sumnje bivaju nagrađeni nestvarno lepim pogledom.

Ipak, na svu sreću, ima i o nih vidikovaca na Tari koji su relativno lako dostupni, pa su ujedno i najposećeniji. A po mišljenju mnogih, koji su imali prilike da ih posete, i najinteresantniji.

Jedan od najpoznatijih vidikovaca u celoj zemlji

Prilično je izvesno da na Tari postoji vidikovac za koju su, manje ili više svi čuli. Nadaleko čuvena Banjska stena je, sada se već može reći, znak raspoznavanja ove planine.

Udaljen nešto više od pet kilometara od Mitrovca, ovaj vidikovac je prilično lako dostupan. Tim pre što dve pešačke staze, koje su adekvatno obeležene, vode do njega, s tim što se do Banjske stene može doći i makadamom.

Uživanje na Tari Foto: Rina.rs

Nekada je u podnožju ovog čuvenog vidikovca postojalo vrelo, koje je tokom izgradnje jezera Perućac potopljeno. Kako je to vrelo nazivano Banjsko, to se smatra da otuda i potiče naziv samog vidikovca.

Osim na jezero, pogled sa Banjske stene pruža se i na tok reke Drine i njen kanjon, kao i na deo teritorije susedne Bosne i Hercegovine.

Još interesantnih vidikovaca Tare

Nekada je zbog boje vode reka Drina bila poznata po lokalnom nazivu Zelenka ili Zelenika. Upravo se Zelenika naziva i jedan od posećenijih i poznatijih vidikovaca na planini Tari.

Smešten je na nadmorskoj visini od 555 metara i poznat je po mobilijaru izrađenom od drveta, koji mu i daje posebnu dozu šarma. Osim u pogledu na reku Drinu, posetioci ovog vidikovca mogu, između ostalog uživati i u pogledu na Perućac, ali i na hidrocentralu.

Vidikovac Crnjeskovo, udaljen tek oko kilometar od Kaluđerskih bara nalazi se na 980 metara nadmorske visine. Pored toga što se posetiocima pruža prilika da vide lepotu doline reke Drine, sa ovog vidikovca mogu videti i Bajinu Baštu, ali i tok reke Rače, odnosno klisuru, na čijem izlasku se nalazi i Dragutinova zadužbina, manastir Rača.

Vranovina ili Platno, Janjač i Uroševa stena, odnosno Vrla Ripa, te Sokolarica i Sjenič, još su neki od vidikovaca na planini Tari koje se mogu pohvaliti fenomenalnim pogledom na okolinu.

(Ona.rs / „Vikipedija“ / „NP Tara“ )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja