• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri srpske banje u kojima ćete se najbolje odmoriti: Raj za ljubitelji prirode i one avanturističkog duha

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je sam pojam banje mnogima asocijacija na lečenje, što uz pomoć različitih teraija, što samim boravkom na jednom takvom mestu, u moderno vreme banje se prepoznaju kao odlične destinacije za odmor

  • 0
Vrnjačka banja panorama Foto: Shutterstock

Smatra se da su za lekovite vode širodm današnje Srbije znali još rimski osvajači. U vreme kada su vladali ovim područjem, drevni Rimljani su nad izvorima lekovitih voda gradili kupatila, o čemu i danas svedoče određeni materijalni ostaci širom naše zemlje.

Njihovim stopama išli su i osmanski osvajači, koji su gradili čuvene hamame. Neki od hamama se mogu videti i danas. Onaj u Sokobanji spada u red najpoznatijih, mada turski hamami postoje i u drugim banjama u Srbiji.

Iako je sam pojam banja mnogima asocijacija na lečenje, što uz pomoć različitih terpaija, što samim boravkom na jednom takvom mestu, u moderno vreme banje se prepoznaju kao odlične destinacije za odmor.

Tim pre što u Srbiji ima i onih banja koje su postale pravi pravcati turistički centri.

Vrnjačka Banja Foto: 3, 2, 1 Srbija

Vrnjačka banja

Ne samo da je u pitanju jedno od najstarijih lečilišta na teritoriji naše zemlje, nego se Vrnjačka banja svrstava i među najposećenije, ali i najpoznatije srpske banje.

Udaljena je oko dve stotine kilometara od glavnog grada Srbije i nalazi se u neposrednoj blizini planine Goč.

Vrnjačka Banja Foto: 3, 2, 1 Srbija

Prijatne temperature vazduha prisutne su tokom cele godine u ovoj banji. Prosek temperature u toku leta je oko 20 stepeni Celzijusa, dok je 10,5 stepeni srednja temperatura vazduha na godišnjem nivou.

Osim različitih terapija, posetiocima ove banje nudi se i mogućnost šetnje čuvenom banjskom Promenadom, ali i obilazak znamenitosti, kojih nema malo u Vrnjačkoj banji. Bez imalo sumnje, u najpoznatije turističke atrakcije spada Most ljubavi.

Sokobanja

Postoji opravdan razlog zbog koga se baš Sokobanja karakteriše kao „Zeleno srce Srbije“, budući da je priroda ono što ovo banjsko lečilište umnogome izdvaja u odnosu na druge.

Nalazi se u Sokobanjskoj kotlini i okružuje je venac planina, koje su srednje visine. Ozren, Devica i Bukovik su samo neke od njih, s tim da je Rtanj najpoznatija među planinama koje okružuju kotlinu, u kojoj je Sokobanja smeštena.

Sokobanja Foto: Shutterstock

I baš zato ovu banju biraju kako ljubitelji prirode, tako i oni koji su avanturističkog duha. Izuzev korišćenja nekih od dostupnih terapija, posetiocima Sokobanje su na raspolaganju i mnoge posve zanimljive aktivnosti koje će im omogućiti da se u ovoj banji okrepe i „napune baterije“.

Banja Vrdnik

Tek oko pola sata vožnje od Novog Sada i dvostruko više od Beograda udaljena je banja Vrdnik, koja se nalazi na obroncima Fruške gore.

Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija Foto: Shutterstock

Iako se u njoj preporučuje boravak najpre ljudima koji boluju od reumatskih oboljenja, neretko ovu banju posećuju i svi oni, koji jednostavno imaju želju da se odmore na nekom mirnom mestu, dok istovremeno uživaju u čistom vazduhu.

Blizina teritorije jednog od nacionalnih parkova Srbije čini ovu banju još interesantnijom za posetu. Tim pre što se na području Fruške gore nalaze i brojni srpski srednjovekovni manastiri, tako da poseta ovim svetinjama može da upotpuni odmor u banji. U blizni se nalaze i Pavlovačko i Bešenovačko jezero, kao i Vrdnička kula, koja je na neki način postala svojevrstan simbol mesta.

(Ona.rs / „Banjeusrbiji“ / „TO Vrnjačka banja“ / „TO Sokobanja“ / „Wellness-spa“ )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepši prizor dana imali su oni kojima nije bilo hladno niti teško da se penju: Vrh Rtnja u ledu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja