• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrijte šarm grčkog ostrva, skrivenog dragulja Egejskog mora: Zalasci sunca u koje se svako zaljubi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Možda nije toliko poznato među turistima kao druga ostrva Kiklada, ali nudi podjednako jedinstvenu atmosferu i iskustvo.

  • 0
Putovanja - grcko ostrvo Siros Foto: Tamara Kostic

Smešteno u srcu Kiklada, ostrvo Siros predstavlja očaravajuću, ali za mnoge turiste nepoznatu destinaciju koja nudi savršen spoj kulturnog bogatstva, arhitektonske lepote i mirnih plaža. Iako ima aerodrom sa direktnim letovima iz Atine i lako je dostupan trajektom iz luke Pirej, čini se da je ovo ostrvo još uvek neotkriveni dragulj lišen masovnog turizma za razliku od svojih „suseda“ Mikonosa i Santornija. Na pitanje zašto je to tako, Grci bi vam rekli „da ga čuvaju za sebe“! Potpuno razumljiva izjava s obzirom na to da, osim što pruža autentično iskustvo grčkog ostrva, nudi i bogato kulturno nasleđe, prirodne lepote, prelepe plaže kao i savremene sadržaje.

Prestonica Kiklada

Ermupoli, glavni grad ali i administrativni centar Kiklada, elegantna je, živopisna prestonica autentičnog šarma. U odnosu na tipična bela naselja okolne grupe ostrva, izdvaja se neoklasičnom arhitekturom i kućama u različitim pastelnim bojama pružajući osvežavajuću promenu u odnosu na tipičnu kikladsku scenografiju. Najpoznatije tačke Ermupolija uključuju trg Miauli kojim dominira velelepna gradska kuća čija je gradnja završena 1989. godine a delo je arhitekte Ernsta Cilera, kao i teatar Apolon, arhitektonsko remek-delo staro 160 godina i inspirisano milanskom Skalom koje tokom godine organizuje brojne kulturne događaje.

Simboli skladnog suživota

Gledajući s mora, panoramom Ermupolija dominiraju dve crkve koje simbilizuju suživot katolika i pravoslavaca. Pravoslavna crkva svetog Nikole spada u jedne od najlepših grčkih crkava, a izgrađena je u periodu od 1848. do 1870. godine. Unutrašnjost joj je raskošno ukrašena freskama, ikonama i mermernim detaljima. Ikonostas je impresivan, a centralno mesto zauzima ikona Svetog Nikole, kojoj lokalno stanovništvo pripisuje zaštitničke moći nad ostrvom i morem.

Katedrala Svetog Đorđa smeštena je na brdu iznad Ermupolija, u Ano Sirosu, srednjovekovnom naselju koje pruža uvid u venecijansku prošlost ostrva i sa koga se pruža spektakularan pogled na grad i okolno more. Sagrađena je u 13. veku, renovirana nekoliko puta a danas je duhovni centar ostrvske katoličke zajednice.

Zalasci sunca za pamćenje

Ako vas manje zanimaju istorijske znamenitosti a više opuštanje pored mora, Siros će vam ponuditi plaže koje zadovoljavaju različite ukuse, od onih organizovanih sa ležaljkama, barovima i tavernama pa do skrivenih uvala za mirno provedeni dan uz zadivljujuće zalaske sunca. Siros je i jedno od ostrva koje nudi jedinstveno gastronomsko iskustvo, a ponosi se mešavinom tipičnih grčkih i venecijanski ukusa. Na ostrvu je prisutna i snažna kultura barova – svratite u neku tradicionalnu kafeteriju i uživajte u grčkoj kafi u prijatnom društvu lokalnog

stanovništva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Festival "Vitezovi i legende" premestio nas je u srednji vek

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja