• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Turisti su izglasali: Ovo je 12 lokacija u Srbiji koje su obavezne za razgledanje i svaka od njih oduzima dah

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li ste već posetili neku od predloženih?

  • 0
Beograd Novi Sad Golubačka tvrđava Drvengrad Foto: A. Nalbantjan, Tanjug/Zoran Žestić, printscreen/youtube/Tomaž Gorec, shutterstock

Srbija je prelepa zemlja, pregršt stvari nudi, od kulinarskih preko kulturnih i sličnh atrakcija. Međutim, postoje neke stvari koje treba svi da vidimo i koje su nezaobilazne kada je naša zemlja u pitanju.

Tu su zadivljujući pejzaži, manastiri, tvrđave i sve to je našlo mesta na ovoj listi. Verujemo da, ako niste, uskoro planirate da posetite neku od predloženih lokacija.

1. Beograd

Naravno, kako bez prestonice? Ko god poseti ovaj grad, ostaje zaljubljen u njega, piše "Travelleming". Odiše istorijom i kulturom, a sa dve reke u njemu, zaista daje neke od najlepših zalazaka sunca dok šetate nekom promenadom. Smatraju ga i najživopisnijim gradom naše zemlje. Takođe, utisci su da je nezaobilazan obilazak Kalemegdanske tvrđave.

2. Novi Sad

Jedan od najvećih gradova Srbije zauzeo je drugu poziciju. Sa pozicijom u Vojvodini, koja je poznata po austrougarskoj istoriji, podosta se razlikuje od ostatka zemlje. Istraživanje možete početi na Miletićevom trgu gde možete da se divite crkvi, a za kraj možete ostaviti šetnju Dunavskim parkom.

3. Sremski Karlovci

Možda ih mnogi ne bi svrstali u sam vrh liste, ipak, ovaj grad nudi štošta za videti, čuti, pojesti i popiti. Nalazi se na obali Dunava i savršena je destinacija ako ste ljubitelj vina. Veliki broj atrakcija možete obići peške, što vam daje kompletniji uvid u sam grad.

4. Niš

Ovo je pravo blago juga Srbije koji nudi izvanrednu hranu i neverovatno gostoljubive ljude. Tu je i Niška tvrđava kao središte mnogih događaja, pre svega muzičkih festivala.

5. Đavolja varoš

Ovo mesto krije legendu i narodnu priču o imenu kako je nastalo. U pitanju su prirodnog kamena koji liči na ljude. Misteriozna destinacija se nalazi u blizini Kuršumlije i toliko je lepa da je nominovana za jedno od svetskih čuda.

6. Golubačka tvrđava

Prelepo zdanje koje se nalazi na Dunavu i datira iz 14. veka. Sa nje se pruža prelepi pogled koji ostavlja bez daha, a preporuka je da je posetite po sunčanom danu kako biste imali bolji uvid u njen pogled. Blizu je i manastir Tumane, pa zašto da ne iskoristite priliku i za njegovu posetu.

7. Manastir Studenica

Zavirite u dušu Srbije na ovom kulturnom, duhovnom i istorijskom centru. Manastir Studenica se nalazi na UNESCO listi svetske baštine, a posetom njemu ćete dobiti još mnoge lepe i korisne informacije.

8. Fruška Gora

Još jedno mesto koje se nalazi na teritoriji Vojvodine. Ovo je mesto od čak 18 manastira i 16 jezera koje svakako vredi posetiti. Nalazi se na ravnoj površini jer se ispod nje nalazilo Panonsko more. Nekada je bilo ostrvo, a danas je planina.

9. Nacionalni park Tara

Došao je na red i zapadni deo Srbije. Ovo očaravajuće lepo područje je savršeno za one koji vole kajak, planinarenje, pecanje, biciklizam i mnogo toga. Ne propustite vidikovac Banjska stena sa kojeg se pruža zadivljujući pogled na jezero Perućac i spada u najviše fotografisanije mesto u našoj zemlji.

10. Drvengrad i Mokra Gora

Jedno je od najslikovitijih destinacija u granicama naše zemlje. Drvengrad je selo koje je stvorio reditelj Emir Kusturica gde kućice nalik brvnarama oduzimaju dah. Tu je moguće i vožnja vozićem koji vas može odvesti do reke Drine gde možete uživati u pogledu.

11. Reka Drina

Ako ste ljubitelj adrenalina, onda je reka Drina pravi izbor za vas. Mnoštvo sadržaja je ovde dostupno, a na vama je samo da organizujete društvo i krenete u zajedničku avanturu.

12. Uvac

Krenite u obilazak čamcem duž ovog krivudavog jezera, inače Specijalnog rezervata prirode, i pogledajte izbliza visoke krečnjačke stene. Jednostavno rečeno, Uvac oduzima dah. Uočićete zadivljujuće beloglave supove kako vas posmatraju iz vazduha, jer je ovo jedinstveno mesto za njih.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo staru pivaru u Zrenjaninu, u kojoj kao da je vreme stalo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja