
Srbija dobila svoje prve Mišlenove zvezdice: Ovo su najbolja dva restorana
Beograd i Srbija su zvanično uvršteni na listu najprestižnijih gastronomskih destinacija, a dva restorana - „Langouste” iz Beograda i „Fleur de Sel” u okviru vinarije Atelje vina Šapat iz Novog Slankamena - ponosno su se našla među dobitnicima prestižnih Mišlenovih zvezdica, koje su simbol vrhunskog kvaliteta. Ovu informaciju je danas saopštio Mišlen, svetski poznat vodič, predstavljajući izbor za MICHELIN vodič Srbija 2025. Ovaj izbor slavi trud i posvećenost čitave gastronomije, koja neprestano podiže kvalitet ponude u ovoj balkanskoj zemlji. U šestom izdanju vodiča, među 23 restorana, inspektori su prvi put dodelili po jednu Mišlenovu zvezdicu za dva restorana.
„Iz godine u godinu, Srbija se ističe svojom posvećenošću i težnjom ka izvrsnosti, zauzimajući sve značajnije mesto među najpoznatijim gastronomskim nacijama Evrope. Izuzetan rad srpske kulinarske scene u poslednjim godinama odražava snažnu posvećenost očuvanju nasleđa, proizvoda i tradicije ove zemlje, uz sve profesionalniji i savesniji pristup“, izjavio je Gvendal Pulenek, međunarodni direktor Mišlen vodiča.
Velika čast za Srbiju
Mišlenov vodič je, četvrtu godinu zaredom, objavio listu restorana u Srbiji koji će ponosno nositi prestižne zvezdice i prepoznatljive crvene table, čime gastronomska ponuda Beograda dobija priznanje za kvalitet i raznolikost, navodi se u saopštenju Turističke organizacije Srbije.
„Sa idealnom lokacijom u srcu grada, restoran 'Langouste' nudi nezaboravne večere uz pogled na reku Savu“, piše u novom vodiču.
„Šef Marko Đerić i njegov tim pružaju izvanrednu kuhinju sa naglaskom na lokalnim proizvodima. Sastojci iz njihovog biodinamičkog vrta na obodu Beograda čine da njihova jela odražavaju duboku posvećenost smeni godišnjih doba. Sa internacionalnim iskustvom stečenim u Italiji, šef donosi gastronomsku ponudu koja odražava značaj Beograda. Rezultat? Jela koja uzdižu lokalne ukuse s darežljivostima i suptilnošću“, dodaje se u obrazloženju.
Restoran „Fleur de Sel“ iz Novog Slankamena takođe je stekao najviše priznanje
„Šef Nikola Stojaković, koji je obučavan u Francuskoj, sa timom stvara meni inspirisan transalpskim ukusima, koje servira s delikatnošću. Veliki prozori pružaju veličanstven pogled na reku Dunav“, navodi se u vodiču.
Restoran „Fleur de Sel“ u okviru vinarije Atelje vina Šapat osvojio je svoju prvu Mišlenovu zvezdicu za 2025. godinu.
„Presrećni smo što možemo da objavimo da je restoran Fleur de Sel osvojio svoju prvu Mišlenovu zvezdicu za 2025. godinu. Ovo prestižno priznanje je potvrda naše nepokolebljive posvećenosti izvrsnosti i dokaz poverenja koje nam svakodnevno ukazujete. Našim dragim gostima – hvala što verujete u nas i što nas podstičete da pomeramo granice. Vaša podrška nas inspiriše da budemo bolji svakog dana“, poručili su putem svog Instagram naloga.
Dodali su da je njihova posvećenost kvalitetu omogućila da se njihova vizija pretvori u stvarnost: „I, naravno, našem neverovatnom timu – ovo je vaša zasluga! Vaša strast, kreativnost i neumorno traganje za perfekcijom čine da sijamo. Ova zvezdica pripada svima vama. Neka naša zajednička priča traje i dalje.“
GiG - novi restoran u vodiču
Ove godine, na Mišlenovoj listi pojavljuje se još jedan novi lokal sa Novog Beograda. GiG, restoran iza kojeg stoji vinarija Imperator, nudi jedinstven ambijent posvećen degustaciji vina, uz modernu kuhinju zasnovanu na sastojcima iz privatne bašte.
Inspektori Mišlen vodiča bili su impresionirani i autentičnošću, kao i izvanrednim odnosom cene i kvaliteta u dva beogradska restorana – „Istok“, azijskom restoranu, i „Iva Nju Balkan Kuzin“, mestu koje nudi brojne domaće specijalitete. Ovi restorani dobili su značajnu oznaku „Bib Gourmand“, koja se dodeljuje restoranima vrhunskog kvaliteta sa izvanrednom hranom po pristupačnim cenama.
Oznaka „Bib Gourmand“ nosi ime zvanične maskote Mišlen vodiča, Bibenduma, a dodeljuje se restoranima koji nude odličnu hranu po povoljnim cenama.
U kategoriji preporučenih restorana i dalje se nalaze i oni iz prošlih izdanja: „Salon 1905“, „Gušti mora“, „JaM“, „Enso“, „Homa“, „Magellan“, „The Square“, „Legat 1903“, „Ebisu“, „Comunale Café e Cucina“, „Mezestoran Dvorište“, „Langouste“, „Bela Reka“, „Metropolitan Grill“ u hotelu Hyatt Regency, „Skylounge“ u hotelu Hilton, „Twenty Two“ u hotelu Metropol Palace, „Pinòt“, „L’adresse“, „Na Ćošku“ i „Klub književnika“, dok im se ove godine pridružio i „GiG“.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Proverili smo cene u restoranu u Kapitolu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.