
Zašto Zlatibor mora biti na vašoj listi? Ova jela ćete pamtiti zauvek!
Ne samo da je jedna od najpoznatijih, ali i najposećenijih srpskih planina, nego je Zlatibor neretko i na meti kritika onih, koji imaju želju da uživaju u prirodi u pravom smislu te reči.
Istini za volju, okolina Zlatibora posebno je atraktivna baš za takve turiste, ali centar planine je ipak “rezervisan” za one, koji nemaju nikakav problem sa modernim uređenjem planine.
Ipak, koliko god Zlatibor bio zanimljiv mnogima, ako prilikom posete ne probate makar čuvenu komplet lepinju, mnogo ćete propustiti.
A ako imate naročito sreće, te imate priliku da posetite kuću nekih meštana i isprobate one domaće specijalitete, poput uštipaka, slanih i slatkih, zatim kačamaka ili nadaleko čuvenih pita savijača koje pripremaju vredne zlatiborske domaćice, onda će vam sigurno biti jasnije i zašto su zlatiborski specijaliteti posebni.

Zlatiborsko predjelo
Nadaleko čuveni stariji zlatiborski sir i domaći kajmak, sastavni su deo predjela u ovom kraju. Nađu se tu i domaći ajvar, slanina i kobasice.
Naravno, neizostavni deo predjela je i nadaleko čuvena zlatiborska pršuta. Koliko je ona značajna u tom kraju govori i podatak da je Mačkat, jedno od zlatiborskih sela i domaćin manifestacije posvećene ovom specijalitetu. Na “Pršutijadi” koja se organizuje duže od dve decenije, učešće uzimaju proizvođači suhomesnatih proizvoda iz tog kraja, a naročito svinjske i goveđe prštute, ali i slanine, kobasica i drugih.

Komplet lepinja
Meštani zlatiborskih sela odlično znaju kada se jede komplet lepinja. Budući da je u pitanju jedan od kaloričnijih i jačih specijaliteta, to je nekada bio običaj da se jede za doručak. Odnosno pre odlaska u njivu, kako bi dala ljudima potrebnu snagu.
Danas, međutim turisti koji posećuju Zlatibor znaju da pojedu komplet lepinju i za ručak. Doduše, prilično je izvesno da neće ništa večerati, jer neće biti gladni.
Ne samo da je komplet lepinja znak raspoznavanja gastronomske scene Zlatibora, nego i čitavog užičkog kraja. Iako se uvode novotarije, pa se ponekad dodaje i dimljeno meso ili pršuta, ako je verovati lokalnom stanovništvu, u komplet lepinju se ti sastojci ne dodaju. Barem ne prema osnovnom receptu.
Domaća lepinja, pažljivo prepolovljena se najpre izdubi, pa se dodaje pretop, odnosno moča i to mahom od jagnjećeg mesa. Posle pretopa sledi kajmak. Naravno, domaći i preko njega se prelije umućeno jaje. Tako pripremljena komplet lepinja se zapeče kratko, pa se slobodno može uživati u njenom fenomenalnom ukusu.

I još malo domaćih specijaliteta
Već pomenuti uštipci se u zlatiborskom kraju pripremaju u slanoj i slatkoj varijanti. Kačamak se priprema od domaćeg kukuruznog brašna i obično se konzumira uz dodatak domaćeg belog sira.
Mnoge zlatiborske domaćice pripremaju i domaće pite, takođe u slanoj i slatkoj varijanti. Ali nisu to pite od kupovnih kora, već od domaćih, koje se razvijaju tako da to bude pita savijača. U pojedinim selima se pripremaju i domaće pite od heljdinih kora, što je posebno ukusan specijalitet. Slane se obično filuju sirom i jajima, uz neizostavni zejtin, kako je starinski naziv koji su koristile naše bake za suncokretovo ulje, a slatke jabukama.

Uz jagnjeće pečenje, Zlatibor se može pohvaliti i ukusnim mešanim mesom sa roštilja. Naravno, domaći hleb i kajmak su česti na trpezama kuća u zlatiborskom kraju.
Tokom leta se u zlatiborskim kućama jede, pored ostalog i sataraš. Za razliku od originalnog recepta, zlatiborske domaćice ovaj specijalitet pripremaju uz dodatak veće količine paradajza, a manje paprika, te dodaju u jelo i jaja.
Slatkiši su posebna priča u domaćinstvima zlatiborskog kraja. Osim pomenutih domaćih pita savijača sa jabukom, pripremaju se i salnjaci, kolači koji su u drugim delovima naše zemlje poznati kao salčići.
I naravno, svi specijaliteti od malina, po kojima je taj deo naše zemlje takođe poznat. A ako posetite nekoga u tom kraju, nemojte biti iznenađeni što će vas dočekati uz domaće slatko od malina i borovnica i hladnu vodu. Zlatiborci su poznati kao vrsni domaćini.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Probali smo komplet lepinju kod popularne Španjolke: Otkrila nam je tajni sastojak
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.