
Svetski poznat kulinarski sajt ODUŠEVLJEN SRBIJOM: Ova kafana stara 200 GODINA proglašena za NAJBOLJU u zemlji
Kad tradicionalno postane trend - ovi restorani nisu samo mesta za obedovanje, već hramovi autentičnog ukusa. TasteAtlas je izdvojio bisere domaće kuhinje širom Srbije, a na tronu se našla kafana koja hrani narod i istoriju već dva veka.
1. Kafana kod Mira, Bogutovac
Dve stotine godina ukusa i domaćinske topline
Na raskršću reka Lopatnice i Ibra, uz magistralni put između Kraljeva i Raške, nalazi se mesto koje je više od kafane - "Kafana kod Mira", najstarija u Srbiji, osnovana 1826. godine. U vlasništvu porodice Matović već generacijama, ovaj ugostiteljski dragulj čuva duh prošlih vremena i nudi autentične specijalitete, domaće rakije i vina iz Velike Hoče.
Unutrašnjost kafane prava je vremenska kapsula: zbirke slika, antikviteta, escajg sa kraljevskim obeležjima, stari automobili i motori. Ovaj ambijent, uz prirodu, reku, vodenicu, čini da svaki gost doživi više od obroka - doživi iskustvo. Uz to, gosti mogu da uživaju i u raftingu, paraglajdingu i seoskom turizmu.

2. Tri šešira, Beograd
Skadarlijski klasik koji nikada ne izlazi iz mode

U srcu boemske Skadarlije, restoran "Tri šešira" od 1864. godine čuva miris starog Beograda. Nekadašnja zanatska radionica, po kojoj je i dobila ime, pretvorena je u mesto koje je ugostilo domaće i strane velikane - od kraljeva do pesnika. Đura Jakšić ga je nazivao "vinskim vrelom", a uživali su tu i Nušić, Krklec, Raka Drainac...
Tradicionalna kuhinja, muzika, i legendarna atmosfera čine ga nezaobilaznim mestom za sve koji žele da osete duh prestonice kroz tanjir i čašu.
3. Pekara Trpković, Beograd
Red za burek koji traje više od jednog veka
Pekara Trpković, sa svojih 120 godina tradicije, sinonim je za kvalitet i autentičnost beogradskog pekarskog zanata. Njihov burek postao je lokalna legenda, a spoj starog zanata i novih ideja osigurava da red ispred pekare ne jenjava.
4. Vinska kuća Kovačević, Irig
Gde vino i hrana pričaju porodičnu priču
Na obroncima Fruške gore, Miroslav Kovačević osnovao je restoran koji je produžetak vinske tradicije njegove porodice. Otvoren 2010. godine, "Vinska kuća Kovačević" nudi vojvođanska jela sa ličnim pečatom, uz vina sopstvene proizvodnje.
Gosti ovde dolaze ne samo zbog ukusa, već i zbog osećaja da su došli kod starih prijatelja.
5. Salaš 137, Novi Sad (Čenej)
Vojvođanski ritam u tanjiru i duši
Salaš 137 na Čeneju, nadomak Novog Sada, spaja autentičnu vojvođansku kuhinju sa domaćinskim ambijentom ravnice. Pečeni beli luk, perkelt, teletina, baklava - sve je u službi istinskog hedonizma.
Lokalna muzika i ambijent salaša čine da poseta ovom mestu bude više od obroka - to je doživljaj tradicije koja se ne zaboravlja.

6. Mali Balkan, Šabac
Domaćinski, veselo, autentično
Restoran "Mali Balkan" odiše toplinom i spontanošću. Uz spoj tradicionalnih i savremenih specijaliteta, idealan je za porodične ručkove, proslave, ali i spontana druženja.
Prijatan ambijent i profesionalna usluga garantuju da se ovde ne dolazi samo jednom.
7. Kafana Ljubiš, Zlatibor
Zlatiborski duh kroz miris drveta i pečenja
Kafana "Ljubiš" nosi ime po selu iz kog potiče, a danas je nezaobilazna stanica i u centru Zlatibora. Drveni enterijer, lokalna kuhinja i toplina ambijenta stvaraju mesto gde gosti rado svraćaju i vraćaju se sa osmehom.
Ova lista TasteAtlas-a je svedočanstvo o tome kako se kultura jednog naroda ogleda u njegovoj kuhinji. Od Bogutovca do Zlatibora, od bureka do vina, domaćinska reč i ukusan zalogaj još uvek su najvažniji razlog zašto se u Srbiji u kafanu ne ide samo da bi se jelo - već da bi se živelo.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Oprez: Srpska agencija bankrotirala, pa nastavila pod novim imenom
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.