
Ukusi Sicilije: Nezaboravno gastronomsko putovanje kroz Taorminu i Đardini Naksos
Sicilija nije destinacija koju samo obilazite - ona se živi, oseća i proba. U svakom zalogaju krije se istorija naroda koji su je osvajali i voleli: Grka, Rimljana, Arapa, Normana… Njihov trag vidi se ne samo u arhitekturi i umetnosti, već i u bogatstvu ukusa koji su vekovima oblikovali lokalnu kuhinju.
Na obali istočne Sicilije, između dramatičnih padina Etne i tirkiznog mora, nalaze se Taormina i Đardini Naksos - biseri koji, pored zadivljujućih pejzaža, nude i autentično gastronomsko iskustvo. Bilo da šetate kroz uličice Taormine, ispijate granitu uz zalazak sunca ili uživate u večeri u nekom od ribljih restorana u Đardini Naksosu, jedno je sigurno - Sicilija vas mami da je okusite u punom sjaju.

U nastavku vas vodimo kroz ukuse Sicilije, jela i poslastice koje ne smete propustiti tokom boravka u ovoj čudesnoj regiji.
Arancini - zlata vredne kuglice
Jedna od najpoznatijih sicilijanskih uličnih poslastica su arancini – pržene kuglice punjene rižom, mesom, sirom ili čak morskim plodovima. U Đardini Naksosu ih možete probati u lokalnim pekarama ili na pijaci, sveže pripremljene i neodoljivo hrskave.

Pasta alla Norma - omaž Kataniji
Ova jednostavna, ali aromatična pasta potiče iz Katanije. Priprema se sa paradajz-sosom, prženim patlidžanom, rikota sirom i bosiljkom. U Taormini, skoro svaki restoran ima svoju verziju ovog tradicionalnog jela koje nosi duh sicilijanskog juga.

Morski plodovi – dar Etninog mora
Đardini Naksos je poznat po svojim ribljim restoranima uz samu obalu, gde možete uživati u sveže pripremljenim školjkama, hobotnici, lignjama i ribi sa žara, često posluženim sa limunom i maslinovim uljem iz lokalnih maslinjaka.
Cannoli – desert koji osvaja
Cannoli su simbol sicilijanske poslastičarske tradicije – hrskavi valjci od testa punjeni slatkim kremom od rikota sira, često sa čokoladom, pistaćima ili kandiranim voćem. Idealni su uz espreso na terasi sa pogledom na Etnu ili more.

Granita – osveženje na sicilijanski način
Za vruće letnje dane, granita je obavezna. Ova ledena poslastica od prirodnog voća (limun, badem, jagoda) često se služi sa briošom, a najbolju ćete probati u tradicionalnim barovima u Taormini i Naksosu, gde se pravi ručno, po starim receptima.

Sicilija nije samo ostrvo fascinantne istorije, blistavih pejzaža i azurnog mora - ona je i prava riznica ukusa. U oblastima Taormine, Đardini Naksos i šire regije Katanije, svako jelo je priča za sebe, isprepletena mirisima mora, sunca i tradicije.
U ponudi agencije 1A Travel nalaze se pažljivo odabrani hoteli u oblasti Katanije, smešteni upravo u najšarmantnijim mestima istočne obale -Taormini i Đardini Naksosu. Ova dva gradića predstavljaju idealnu bazu za istraživanje Sicilije: od spektakularnog vulkana Etna, preko vinskih tura i baroknih gradova, do sunčanih plaža i slikovitih uličica koje odišu istorijom i autentičnim duhom juga Italije.

Do Sicilije se lako stiže direktnim letom iz Beograda, svakog ponedeljka, a naši aranžmani obuhvataju 7 noći na ostrvu koje osvaja i srce i nepce, transfer od aerodroma do hotela, uslugu u skladu sa izabranim hotelom, kao i usluge predstavnika na destinaciji tokom čitavog boravka.
U ponudi su svakako i drugi hoteli, koje možete detaljnije proučiti na zvaničnom sajtu agencije 1 A Travel, kao i uraditi online rezervaciju bilo da se odlučite za letovanje u Italiji, novoj destinaciji u ponudi, ili za neku od destinacija koje u ponudi imamo godinama - Turska, Egipat, Tunis...
Turistička agencija 1A Travel u svojoj ponudi ima i direktne čarter letove iz Niša ka Tunisu (aerodrom u Monastiru), i to dva puta nedeljno – sredom i subotom.
Za dodatne informacije i pitanja, uvek se možete obratiti pozivom call centra 011 655 78 00.
(Ona.rs/PR)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Horoskop za jul: Ovnu može da se vrati bivša ljubav, Raku bolje finansije, a Ribe će više izlaziti
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.