• 9

Vreme čitanja: oko 2 min.

DA SE NE BACI: Super recepti s kuvanim jajima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Silna jaja koja ste skuvali i ofarbali za Vaskrs ne morate da bacite u smeće, već budite malo mudriji i obradujte svoje ukućane ukusnim receptima čiji su glavni sastojak upravo kuvana jaja

  • 9

Od malena su nas učili da je greh bacati hranu. Ipak, nekad se čoveku omakne, napravi prevelike količine koje nije moguće pojesti i koje uglavnom završe u kanti za đubre.

A Vaskrs je upravo praznik kada se čoveku uvek čini da koliko god jaja ofarbao, biće mu malo, pa se odluči na ogromne količine od 50 ili 60 komada, što je zaista previše, čak i za jednu sedmočlanu porodicu.

Stoga, ne sumnjamo da vam je i danas, drugog dana Vaskrsa, korpa puna jaja. A kako ona ne bi završila u smeću, evo nekoliko ukusnih recepata koje možete da napravite baš od kuvanih jaja.

PUNJENA JAJA

Recept za punjena jaja je jednostavan, a osim što su mnogo ukusna, odlična su dopuna mnogim jelima.

Foto: Foter/Flickr/.::RMT::. Foto: Foter/Flickr/.::RMT::.

Sastojci:

12 jaja

1/3 šoljice majoneza

2 kašike maslaca na sobnoj temperaturi

1 kašika senfa

1 prstohvat tucane paprike

krupna so i mleveni beli biber

Foto: Tanjug/Oksana Toškić Foto: Tanjug/Oksana Toškić

Priprema:

Svako kuvano jaje presecite na pola. Potom izvadite žumance iz svake polovine. Stavite u mikser zajedno sa svim sastojcima i dobro izmiksajte. Zatim poređajte belanca na poslužavnik, a krem od žumanaca stavite u plastičnu kesu sa odsečenim vrhom i napunite jaje kao da ukrašavate tortu.

SALATA S POVRĆEM, JAJIMA I GAMBORIMA

Ova je salata jako ukusna i dostojna bilo kojeg ručka, a ima ukusne sastojke poput gambora, maslina, jaja ili paradajza.

Foto: Foter/Flickr/chooyutshing Foto: Foter/Flickr/chooyutshing

Sastojci:

5 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja

6 mladih krompira, prepolovljenih na četvrtine

10-15 mahuna

1 kašičica vinskog sirćeta

1 kašičica inćuna

3 čena belog luka, seckanog

1 kašičica senfa

8 gambora

1 jaje

1/4 šoljice maslina

1/4 šoljice čeri paradajza

2 lista zelene salate

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Priprema:

Krompir začinite s malo maslinovog ulja, složite na pleh za pečenje i pecite oko 25 minuta na 200 stepeni. Jedno jaje skuvajte zasebno, ogulite i ostavite sa strane. Takođe skuvajte mahune pa ih ostavite sa strane. Zatim tri minuta pržite gambore na maslinovom ulju sa soli i biberom. Ulje, inćune, beli luk, vinsko sirće i senf miksajte u malom multipraktiku dok ne dobijete glatku smesu. Na kraju sve pomešajte i napravite salatu.

SUPERSENDVIČ

Treba li vam brz, ali sočan zalogaj, pripremite sendvič s jajima. Ovaj je recept idealan ako vam je ostalo hrane od ručka jer možete kombinovati sve što volite.

Foto: Foter/Flickr/jeffreyw Foto: Foter/Flickr/jeffreyw

Sastojci:

4 kriške hleba

2 kašike majoneza

2 lista zelene salate

4 kriške piletine

1 veliki paradajz, narezan

2 tvrdo kuvana jaja, narezana

1 avokado

4 kriške slanine

pola crvenog luka, narezan

1/3 šolje svežeg sira

so i biber

Foto: Foter/Akane86 /flickr Foto: Foter/Akane86 /flickr

Priprema:

Na hleb namažite majonez, zatim stavite salatu, meso, paradajz, avokado, slaninu, crveni luk i sir te sve to ponovite još jednom. Poklopite svaki sendvič drugom kriškom, presecite napola i učvrstite čačkalicom da se drži zajedno do serviranja.

(Telegraf.rs/Tportal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Merošina

    14. april 2015. | 12:25

    Više se isplati da se bace jaja nego da se kupe gambori :-)

    Podelite komentar

  • Vesna

    15. april 2015. | 21:40

    Najbolje je naseckati mladi luk i kuvana jaja zatim ih zaciniti kao i svaku salatu so sirce ulje malo odstoji i ukusno je i hranljivo .

    Podelite komentar

  • Mrka

    2. maj 2016. | 17:58

    4 kriske piletine?

    Podelite komentar