• 8

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za ovo voće sigurno niste ni čuli, a kamoli ga probali! (FOTO)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ma koliki da ste ljubitelj voća, sigurni smo da za sledeće ukusne i slasne primerke niste čuli. Pogledajte fotografije, oduševićete se!

  • 8

Ovo je deset vrlo čudnih i neobičnih voćki za koje sigurno niste čuli, ali koje garantovano niste imali priliku ni da vidite do sada. Pogledajte fotografije, iznenadićete se.

Budina ruka

Foto: Wikipedia/Kaldari Foto: Wikipedia/Kaldari

Vrlo čudog izgleda, nešto nalik limunu s prstima, ovu azijsku voćku karakteriše tvrda i suva kora, bez semena. Najčešće se koristi za pravljenje marmelada i likera, a jede se s korom.

Afrički krastavac

Foto: Wikipedia/Kaldari Foto: Wikipedia/Kaldari

Takođe poznat i kao "kivano dinja", afrički krastavac podseća na rogatog dinosaurusa. Ukus mu je sladak i želatinozan, pomešan sa malom dozom kiselkastosti.

Crni sapot

Foto: Wikipedia/Critical Miami Foto: Wikipedia/Critical Miami

Takođe poznat kao čokoladno puding voće, ova velika voćka izgleda kao zeleni paradajz. Ukus mu podseća na puding sa aromom slatkog oraha, a može da se služi sa cimetom, šećerom i šlagom, uz vino.

Durijan

Foto: Wikipedia/Yun Huang Yong Foto: Wikipedia/Yun Huang Yong

Ovo voće je poprilično odbojno, što zbog svog lošeg izgleda, što zbog još odvratnijeg mirisa. Zamislite miris ubuđalih čarapa pomešanih sa kanalizacijom, grozno zar ne? Ipak, ukus je očaravajuć i podseća na puding sa aromom badema.

Ukusni monstrum

Foto: Wikipedia/B.navez Foto: Wikipedia/B.navez

Ovo neobično voće dolazi iz kišnih šuma Južne Amerike. Popularno i kao voće i kao saksijsko cveće, ovaj monstum oslobađa oštar miris kada sazreva, a istovremeno ima ukus slatkog ananasa, zbog čega mnogi uživaju u tome da ga jedu.

Fisalis

Foto: Wikipedia/handris Foto: Wikipedia/handris

Ovo voće pripada istoj porodici kao i paradajz i deli sličnu vrstu blage kiselkastosti. Fisalis voće možete dodati u salatu ili ga koristiti kao dodatak mnogim sosevima.

Rambutan

Foto: Wikipedia/U.S. Pacific Basin Agricultural Research Center Foto: Wikipedia/U.S. Pacific Basin Agricultural Research Center

Samo ime  ove voćke u prevodu na malajskom znači "dlakav". Čim vidite sliku biće vam jasno otkud je baš to ime dobila ova zanimljiva poslastica. Kada je oljuštite, nailazite na slatko-kiselkast ukus koji je uglavnom dostupan azijskom narodu.

Drvena jabuka

Foto: Wikipedia/Seisfeldt Foto: Wikipedia/Seisfeldt

Braonkasta boja daje ovoj voćki vrlo loš izgled, ali ne dajte da vas zavara, jer je ukus vrlo primamljiv - kao džem od grožđa koji možete da jedete sirov ili smrznut kao sladoled. Od ovog voća takođe može da se napravi odličan sok.

Šećerna jabuka

Foto: Wikipedia/Pouletic Foto: Wikipedia/Pouletic

Poreklom iz Amerike, ova voćka je vrlo ukusna jer podseća na kombinaciju ananasa i banane. Mark Tven je pre mnogo godina proglasio naboljim voćem za muškarce. Ali prvo probajte, pa procenite.

Zmijsko voće

Foto: Wikipedia/ProjectManhattan Foto: Wikipedia/ProjectManhattan

Kada otvorite crvenu ljušturu koja podseća na žir, nailazite na plod koji je sladak kao med i kiselkast kao ananas. Reč je o vrlo zaraznoj kombinaciji, ali budite oprezni jer prevelike doze mogu da izazovu zatvor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Comi

    3. jun 2014. | 09:38

    Sigurno je veliki broj gradjana probao makar jednu od navedenih vocki. Mozda jesmo malo zatucani ali nismo bas toliko :-)

    Podelite komentar

  • Noktilucent

    3. jun 2014. | 11:53

    Fisalis ima kod nas da se kupi, a rambutan,ako mislite to sa slike, to se u stvari zove " Lici"

    Podelite komentar

  • iPlay

    4. jun 2014. | 01:34

    Rambutan i fisalis sam jela! Rambutan je preukusno voce dok je fisalis onako pomalo kiselkast kao recimo nesazrela zuta sljiva

    Podelite komentar