• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako želite da budete lepi i zdravi, ove jeseni na vašoj trpezi naći će se...

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li biste voleli da snizite nivo lošeg holesterola u krvi, očistite organizam od toksina, sprečite delovanje slobodnih radikala i ojačate svoj imunitet? Sve to je moguće ako redovno budete jeli ove namirnice

  • 0

Svake jeseni suočavamo se sa problemima prehlade i gripa. Ako hoćete da ih dočekate spremni, povećajte unos ovih namirnica i ojačajte svoj imunitet.

Jabuke

One pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola i bogate su kvercetinom, antioksidansom, koji omogućava bolji dotok kiseonika u pluća. Takođe, odličan su izvor vitamina C, koji pomaže u jačanju imuniteta i u borbi s prehladama. Jabuka srednje veličine sadrži 14 odsto preporučene dnevne doze vitamina C i oko 100 kalorija, a telo potroši oko 120 kalorija da bi je svarilo. Osim toga, ovo voće je odlično za doručak jer pokreće metabolizam.

Foto-ilustracija: Foter/Dave Lifson Foto-ilustracija: Foter/Dave Lifson

Karfiol

Slično kao i jabuke, karfiol je bogat vitaminom C. Smatra se da jedna porcija sadrži oko 77 odsto preporučene dnevne doze. Karfiol je bogat antioksidansima koji uklanjaju bore i fitonutrijentima koji smanjuju rizik od raka pluća. Zbog toga se posebno preporučuje pušačima.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/SOMMAI Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/SOMMAI

Nar ili šipak

Ovo voće se, zbog vitamina C, folne kiseline i vitamina A i E, kao i kalijuma, još naziva i supervoćem. U soku od nara postoje tri bitna polifenola koji su moćni antioksidansi, a po čemu je on snažniji od brusnice, zelenog čaja i crnog vina. Ima antibakterijska svojstva, štiti od raka i nastanka dijabetesa i pomaže u borbi s depresijom. Osim toga, pomaže u bržem topljenju masti i ublažava simptome osteoartritisa.

Foto-ilustracija: Foter.com / Fir0002 Foto-ilustracija: Foter.com / Fir0002

Bundeva

Odlična namirnica za sve one koje muči polenska alergija. Bundeva je bogata vitaminom C koji snižava nivo histamina, i cinkom, kao i vitaminom A, koji jačaju imuni sistem. Takođe, ona blokira nastanak slobodnih radikala i time štiti DNK ćelija od prevremenog starenja i mutacije, a posebno se preporučuje ljudima s bolestima želuca i creva.

Foto ilustracija: Profimedia Foto ilustracija: Profimedia

Kelj

Ovo povrće bogato je vitaminom A, C i E, mangezijom i karotenoidima koji jačaju imunitet. Kelj čisti toksine iz organizma, što je neophodno za zdravlje. Takođe, pomaže kod kijavice i kašlja, kod ljudi koji pate od polenske alergije.

Foto: Foter.com / katieharbath Foto: Foter.com / katieharbath

Mandarine

One sadrže duplo više vitamina C nego pomorandže, a bogate su i folnom kiselinom i beta karotenom neophodnim za dobru probavu. Mandarine su odličan izvor pektina koji sprečava apsorpciju holesterola na zidovima krvnih sudova, a samim tim i rizik od gojaznosti. Pektin je ujedno zadužen za regulaciju šećera u krvi, što znači da mandarine deluju sito i ne izazivaju osećaj gladi.

Foto-ilustracija: Foter/manelzaera Foto-ilustracija: Foter/manelzaera

Prokelj

Ovo povrće je odličan izvor vitamina A i C, proteina, gvožđa i kalijuma. Takođe, bogato folnom kiselinom koja je zaslužna za povećanje plodnosti i kod muškaraca i kod žena, jer povećava šanse za preživljavanje spermatozoida u materici. Osim toga, sadrži sastojak koji pomaže u regulaciji hormona kod žena.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti