• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Znate li zašto na Savindan svi jedemo perece?

Vreme čitanja: oko 2 min.

O Svetom Savi postoje mnoge priče i anegdote, a u narodu su se stvorile i mnoge legende o ovom svetitelju, pa i ona po kojoj je zaslužan za to što se uortačio sa samim đavolom, kako bismo mi danas svakog dana na stolu imali svež hleb

  • 4

Danas je Sveti Sava, koji se u našem narodu pre svega proslavlja kao školska slava. No, iako je uradio mnogo toga na prosvećivanju i lečenju stanovništva ovaj svetitelj zadužio je Srbe na još mnogo načina, od kojih su neki prerasli u pravu legendu. Pa je tako nastao i običaj da za ovog sveca jedemo perece.

Sveti Sava je za narod bio božanstvo koje putuje po srpskim zemljama, donosi red i blagostanje, uči narod kako se kopa, ore, kako se kresanjem dobija vatra, uči žene kako se kuva, mesi, tka, plete, pravi sir, uči kovače kovanju gvožđa, seljake gajenju loze i pravljenju vina. Ono na čemu posebno moramo da mu budemo zahvalni jeste to što nam je omogućio da što lakše meljemo žito.

SVETI SAVA SRPSKA SLAVA: Njegove savete mora da zna svaki roditelj!

Jedna od narodnih legendi kaže da su se nekada ljudi, da bi dobili brašno od žita, jako mučili. Tucali su žito u stupi ili ga mleli u žrvnju. Gledao to Sveti Sava pa se sažalio. Odlučio je da smisli neku bolju i lakšu spravu.

Posle dugog razmišljanja smislio je kako će napraviti vodenicu. Načinio je i postavio na reci, da melje. Ali, nikako nije mogao da izmisli čeketalo i koš, već su ljudi morali rukama da sipaju žito iz vreća u rupu vodeničnog kamena. A to je bilo ne samo dangubno nego i opasno jer se dešavalo da pri obrtanju kamen dohvati pomeljare za ruke, pa ih izranjavi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Jednog dana došao đavo Svetom Savi u vodenicu da vidi šta je napravio. Videvši kako je nezgodno što se žito iz vreća sipa rukama u rupu od kamena, pokazao je Svetom Savi kako će napraviti koš i čeketalo, pod pogodbom da mu se za to ustupi jedan dan u godini da bude njegov u vodenici. Hteo je da bude i on ortak.

Sveti Sava je pristao i odredio da Badnji dan pripadne đavolu. Zbog toga se đavoli često nalaze oko vodenice, smatraju da je to njihovo.

Na Badnji dan, pošto pripada đavolu, retko koji vodeničar čuva vodenicu. Štaviše, tog dana niko neće ni da melje žito. Veruje se da bi se vodeničarima i pomeljarima tada desilo neko zlo.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

A Sveti Sava je znao zašto je đavolu odredio baš taj dan. O Božiću se smrznu reke, pa se ne može ni mleti, pa tako đavo nikad ne može uzeti ujam.

U znak zahvalnosti,što im je olakšao mlevenje žita, u narodu je ponikao običaj da se na Savin dan mesi pecivo od belog pšeničnog brašna koje se nosi u crkvu i tamo deli deci.

U Vojvodini, ali i drugim delovima Srbije se od peciva najčešće prave perece, posne, ako Savin dan pada u sredu ili petak a mrsne ako pada nekim drugim danom.

Foto-ilustracija: Foter/Mercury Jane Foto-ilustracija: Foter/Mercury Jane

Ovaj običaj nije vezan za crkvene kanone, nastao je davno ali u nekim delovima Srbije zadržao se i do danas.

(Telegraf.rs / Gastronomija/Tatjana Stanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Ime_Prezime

    27. januar 2015. | 21:46

    Otkud sad perece? Ja nikad nisam cuo da se na Savindan jedu perece....

    Podelite komentar

  • Vesela

    27. januar 2015. | 19:51

    Kakve sad perece, jedemo u Sumadiji na danasnjoj slavi pitije proju i vrucu rakiju.Cuj perece?

    Podelite komentar

  • Lolali

    28. januar 2015. | 00:16

    nikad cuo ali bas sam doruckovao perece. koja slucajnost :-)

    Podelite komentar