• 9

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za ove namirnice pošten čovek u Srbiji nema para!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako se ove namirnice nalaze na vašoj trpezi, onda ste definitivno bogati, jer za njih morate da izdvojite sumu novca od koje bi se prosečnom građaninu naše zemlje zavrtelo u glavi

  • 9

U našoj zemlji se oduvek dobro jelo, a jedna od retkih stvari na kojima se trudimo da ne štedimo, jeste hrana. Ipak, neke stvari su nam jednostavno nepriuštive. A evo i koje su:

Šafran

Za kilogram šafrana treba izdvojiti čak šest hiljada dolara! Za dobijanje te količine ovog lekovitog začina potrebno je ubrati od 110 do 170 hiljada cvetova šafrana koji se mogu brati samo jednom godišnje u toku cvetanja, u razdoblju od dve nedelje. Šafran sadrži više od 150 aromatičnih komponeneti, vitamine i minerale, piše portal 24 sata.

Tartufi

Kilogram najskupljih gljiva na svetu košta i do 3.000 evra! Može se naći i u Srbiji po istoj ceni, ali je mnogo jeftiniji crni tartuf koji se na našim pijacama prodaje za 200 evra po kilogramu. Šume Srbije bogate su i crnim i belim tartufima.

Foto: flickr/Imagine Communications Foto: flickr/Imagine Communications

Kavijar

Za samo 50 grama najjeftinijeg kavijara u Srbiji treba izdvojiti oko 3.000 dinara! Prodaje se u konzervicama ili teglicama i cena mu zavisi od kvaliteta. Crni je kvalitetniji od crvenog kavijara. A najskuplji je beluga kavijar, čija cena u svetu dostiže za teglicu od 100 grama i do 5.000 dolara. Ovaj kavijar se pakuje u sedefnu ili zlatnu ambalažu, da ne izgubi na ukusu.

Pršuta

Kilogram pršute dostiže cenu i do 4.000 dinara! Osim što se ubraja u delikates, pršuta spada u zdrave namirnice, naročito među suhomesnatim proizvodima, jer manje masnoće nego neki drugi proizvodi ove vrste.

Foto: Flickr/MILACHICH Foto: Flickr/MILACHICH

Pinjoli

6.600 dinara po kilogramu koštaju plodovi bora “Pinus”, koji se godinama koriste u ishrani širom sveta. Potrebno je petnaestak godina da bi bor dostigao zrelost i imao puno šišarki koje se beru ručno, suše na suncu, pa se iz njih vade semenke. Pune su ulja i belančevina, minerala i vitamina. Osim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pinjoli se koriste i protiv uznemirenosti, tuberkuloze.

Bundevino ulje

Litar ovog ulja košta 4.000 dinara! Smatra se jednim od najukusnijih ulja i najčešće se koristi kao salatno ulje ali i kao dodatak jelima, varivima i prelivima. Veoma je zdravo, bogato nezasićenim masnim kiselinama omega 6 i 9, ali i proteinima i vitaminima.

Foto ilustracija: Profimedia Foto ilustracija: Profimedia

Jastog

Kilogram jastoga košta 5.000 dinara i može se nabaviti najčešće zamrznut u dobro snabdevenim radnjama. Veoma je bogat selenom, a oni koji bi radije da uživaju u jastogu u nekom od restorana, moraju za kilogram da izdvoje 10.500 dinara.

(Telegraf.rs / 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ch

    14. februar 2015. | 00:18

    zivim u švajcarskoj i sve stvari koje ste naveli i ovde ne kupuje običan svet, samo lovarni.

    Podelite komentar

  • Bubi

    14. februar 2015. | 01:22

    E ali zato ovi moji na selu, para nemaju ali pršutu imaju, sidu leči! I to ne ova brlja presoljena što se prodaje..

    Podelite komentar

  • Deks

    13. februar 2015. | 14:46

    A hleb od bodljikavog praseta.

    Podelite komentar