• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova POSNA grickalica je toliko zdrava da ćete je jesti i kad je MRS!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Znate i sami da je za zdravlje najbitnija pravilno izbalansirana ishrana. A najbolje je kad unosite namirnice koje rastu u vašem dvorištu

  • 1

Orasi su zimi nezaobilazan sastojak posnih i mrsnih kolača, torti i brojnih drugih jela. Pored toga što su ukusni, ali i što se uz med preporučuju muškarcima, oni su i veoma zdravi.

Jedite ovu hranu i nećete imati visok pritisak i masnu jetru

Osobe koje svaki dan pojedu šaku oraha imaju manji rizik za prisutnost faktora povezanih s obolevanjem od šećerne bolesti. Svakodnevni unos oraha tokom šest meseci je rezultirao poboljšanjem funkcije krvnih sudova i smanjenjem koncentracije lošeg (LDL) holesterola u krvi, veoma važnim faktorima za sprečavanja rizika od dijabetesa tipa 2.

Orasi su odličan izvor masnih kiselina i drugih hranjivih materija, na primer folata i vitamina E, a sadrže i prave doze masnoće koje telo može u potpunosti da iskoristi, piše stručni časopis BMJ u specijalnom izdanju posvećenom dijabetesu.

Foto-ilustracija: Foter/matryosha Foto-ilustracija: Foter/matryosha

Nalazi naučnika s Jejl univerziteta prikupljeni su od 31 muškarca i 81 žene starosti od 25 do 75 godina, koji su šest meseci svakodnevno jeli oko 60 grama oraha.

Osim protiv dijabetesa, orah je koristan je i za varenje, kostobolju, krvarenje zuba i bolesti zubnog mesa, protiv gnojnih osipa, prekomernog znojenja nogu i belog pranja.

Foto-ilustracija: Foter/ Leszek.Leszczynski Foto-ilustracija: Foter/ Leszek.Leszczynski

Zanimljivo je da orah uz soju najbolje može da zameni meso. Spada u prvu grupu biljki uljarica i veoma je važan za vegetarijance i one koji poste zbog količine masti i proteina.

Poređenja radi, soja ima 34 odsto proteina, a orah između 17 i 23 osto. Sto grama oraha daje 500 kalorija, kao i 0,7 litara mleka. Kao izvor vitamina 100 grama oraha može da zameni 115 grama mesa ili tri do četiri jajeta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • liz

    2. decembar 2015. | 12:42

    e sad su ameri otkrili sto niko na svetu nije znao....pa to je odavno poznato za orahe...i sta li ce jos da otkriju a da ceo svet nezna...mozda i to da svaka saksija mora da ima rupu da bi cvece moglo da bolje napreduje!

    Podelite komentar