• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

POHRLITE NA PIJACU: U maju sve vrvi od zdravih namirnica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko želite da se osećate dobro i hranite zdravo, iskoristite priliku da konzumirate sezonsko voće i povrće koje raste na našim prostorima

  • 0

Jagode

Jagode su odličan izvor vitamina C, pa ćete već u 150 g dobiti potrebnu dnevnu dozu ovog važnog vitamina. Uživate li u jagodama, u organizam ćete uneti i vitamin A, ali i preko potrebne doze kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa. Osim toga, jagode su odlično sredstvo protiv probavnih tegoba.

Neguju kosti i zglobove, a imaju i snažnu antioksidativnu moć. Štite telo od raka i čuvaju krvne sudove od začepljenja i slobodnih radikala. Ako na lice nanesete pastu od svežih zgnječenih jagoda, očistićete pore, a ista ta smesa može vam poslužiti da izbelite zube.

Ako je moguće, jedite jagode iz vlastite bašte ili iz organskog uzgoja.

Trešnje

Tokom meseca maja na pijace stižu i prve domaće trešnje. Ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali su zato bogate drugim antioksidantima. Sadrže vitamin B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu (koja se osim u trešnjama nalazi i u grožđu i jagodama, a može deaktivirati kancerogene materije), antocijanin i melatonin.

Navedeni sastojci pomažu organizmu u borbi protiv raka, štite od srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, a navodno su dobre i protiv glavobolje. Uživanje u trešnjama može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka, ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju.

Rotkvice

Rotkvice imaju malo kalorija, a puno vitamina i vode. Jedete li ih, duže ćete zadržati osećaj sitosti. Zato ih redovno stavljajte kao jedan od sastojaka svake salate.

Maslačak

U slučaju da niste znali, ovde nije u pitanju korov, nego jedna od veoma zdravih biljaka. Listovi maslačka puni su folata i magnezijuma, kao i fosfora i bakra. Njegovi gorkasti listovi sadrže i beta-karoten. Operite ih i ubacite u salatu ili uživajte u supi od listova maslačaka.

Rukola

U tržnim centrima moguće ju je naći i izvan sezone, ali je na pijacama obično ima od maja do oktobra. Rukola sadrži oko osam puta više kalcijuma, pet puta više vitamina A, C i K,  a čak četiri puta više gvožđa nego obična zelena salata. Ubacite je pred kraj kuvanja u umake i druga jela.

Mladi krompirići

U čemu je razlika između mladog i starog krompira? Mlađa verzija sadrži više šećera, vitamina C i vode, a stari više skroba. Kuvajte ga i pecite s korom, jer će se tako sačuvati vitamin C. Već dugo se zna da je ova biljka odlična u borbi protiv gihta i reume, a sok od krompira koristi se i pri lečenju sluznice želuca.

(MojeZdravlje.ba / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti