• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo pet dana dovoljno je da vam energetska pića unište zube

Vreme čitanja: oko 1 min.

Energetski napici izazivaju dvostruko više oštećenja na zubnoj gleđi od sportskih pića, za koje je takođe dokazano da baš i nisu zdrava. Zubi postaju preosetljivi, javlja se karijes, a nije retkost ni njihovo ispadanje…

  • 0

Rezultati istraživanja sprovedenog na Univerzitetu Ilinois pokazuju da sportska i energetska pića stvaraju nepovratnu štetu na zubnoj gleđi. Naučnici su proverili nivo kiseline u 13 sportskih i devet energetskih napitaka.

Uzorke zubne gleđi stavili su u svako piće po 15 minuta, a zatim u veštački stvorenu pljuvačku. Isti su postupak ponavljali četiri puta na dan, pet dana u nedelji. Na taj su način naučnici su kopirali stvarnost jednog tinejdžera, koji u proseku popije jedno energetsko ili sportsko piće svaka četiri sata.

Prvi znakovi oštećenja zubne gleđi javili su se već nakon pet dana, s time što energetska pića prouzrokuju dva puta više oštećenja nego sportska. Oštećenje je nepovratno, a bez zaštite gleđi zubi postaju preosetljivi, skloniji karijesu i počinju da se kvare i ispadaju.

- Ukoliko već uzimaju energetska ili sportska pića, mladi bi trebalo da znaju da je veoma važno da odmah nakon ispijanja vodom dobro isperu zube ili makar žvaću žvaku bez šećera. Sa pranjem zuba trebalo bi sačekati barem sat vremena, jer će u protivnom četkica za zube raširiti kiselinu po usnoj duplji i izazvati oštećenje – istakla je vođa istraživanja dr Punam Hain.

(MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti