Svaka prava srpska domaćica danas mora da zamesi česnicu
Veliko je pitanje koliko će se, i na koji način, stara srpska božićna tradicija preneti na nove generacije. Ta tradicija podrazumeva i neke veštine u kuhinji, međutim, današnje devojke su veštine u kuhinji zamenile veštinama u kupatilu. Većina njih verovatno poznaje sve vrste tečnog pudera, krejona i karmina, koji uz pravo svetlo i dobar ugao između ogledala i novog Samsung Galaksija, daju odličan selfi.
Tako će svaka mlada devojka odmah od starijih naučiti tradicionalnu recepturu za pravljenje selfija, s nezaobilaznim pućenjem usana, što predstavlja pravu poslasticu za sve momke na društvenim mrežama. U skladu s tim mogli bismo revidirati i staru izreku koja kaže da – “put do muškarčevog srca vodi preko dobrog selfija na Fejsu“.
Od veština u kuhinji tu su još eventualno kornfleks sa čokoladnim mlekom i musli s voćnim jogurtom. Zato, devojke, naučite barem jedan od ova dva recepta i napravite jedan božićni selfi u kuhinji, sa česnicom u rukama. Barem jednom godišnje uradite ono što su naši preci radili vekovima, možda čak i hiljadama godina unazad.
Donosimo vam dva recepta za božićnu česnicu:
Recept 1:
Sastojci: 1 kg belog brašna, 2 kašike masti, pola litra mlake vode, prašak za pecivo, so.
Priprema: Mlaku vodu sipati u posudu u kojoj je brašno, dodati so, rastopljenu mast i prašak za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da stoji. Oblikovati česnicu kao pogaču, u nju stavite novčić i ukrasiti je po želji. Česnicu peći najpre na jakoj, pa na slabijoj vatri dok ne porumeni. Kada je pečena, uvijte je u krpu da malo odstoji i dok je još topla iznesite je na trpezu.
Pogledajte kako je izgledalo lomljenje česnice u Beogradu za Božić prošle godine:
Recept 2:
Sastojci: 1 kg brašna, suvo grožđe, 250 g masti, med, šoljica šećera, so, dve šake tucanih oraha.
Priprema: Kilogramu brašna dodajte komad masti, so i vodom zamesite testo. Podelite ga u nekoliko jufki, pa premesite. Pokrijte i ostavite da se odmori. Jufku razvucite u koru, poprskajte mašću i stavite u tepsiju. Koru pospite orasima, šećerom i suvim grožđem. Ponovite postupak. Između druge i treće kore stavite novčić. Pečenu česnicu premažite medom.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Prndža
А шта ћемо са онима који (70%) немају новца да купе брашно и ... Да ли се питатате за њих?? Ееее Србијо мила. Христос се роди !
Podelite komentar