• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

SVE BOJE HRANE: Znate li kako šarenilo namirnica utiče na vaše raspoloženje?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Majka priroda uvek nas oraspoloži bojama kojima je ofarbala svoje plodove. No, tu priči nije kraj. Ono što mnogi ne znaju jeste da boje pojedinih namirnica nisu tu samo zbog lepote, već kako bi voću i povrću dale hranljivu vrednost

  • 0

Crvena

Intenzivna crvena može pojačati osećanje nelagode i nervozu. Namirnice crvene boje bolje je konzumirati u umerenim količinama jer njihova boja pojačava apetit. Ipak, crvene namirnice čuvaju vid, održavaju srce zdravim, pomažu u jačanju memorije i korisne su u borbi protiv malignih bolesti.

Zelena

Zelena boja je boja prirode koja podstiče opuštanje i donosi smirenje. Zeleniši na tanjiru mogu vam pomoći da usporite ritam. Dovoljan unos zelenog povrća odlična je preventiva za nastanak katarakte, ali i karcinoma.

Narandžasta

Narandžasta je boja vitalnosti. Namirnice ove boje pomažu kod probavnih tegoba, važne su za proizvodnju melanina i zaštitu krvnih sudova.

Žuta

Navodno, ovu boju vole proždrljivci. Namirnice žute boje i jela u kojima prevladava žuta dobro je jesti u periodu promene godišnjih doba, ali i u stresnim razdobljima. Ona telu vraća snagu i poboljšava probavu.

Ljubičasta ili plava

Namirnice ovih zanimljivih boja pomažu u očuvanju zdravlja srca i smanjuju rizik od srčanog udara. To je boja koja je zaslužna za zaštitu od urinarnih infekcija, pa je na tanjiru dobrodošla upravo da bi se izbeglo stalno ustajanje od stola.

(Telegraf.rs / Net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Četvrto veče Serbia Fashion Week-a: Očaravajuća sinergija avangarde, klasike i kreativnosti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti