• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Karijem protiv raka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova naučna studija otkrila je da žućkasti začin kurkuma ima sposobnost sprečavanja odvijanja reakcija u organizmu koje dovode do razvoja karcinoma, a potencijalnu zaštitu može imati i kod razvoja karcinoma prostate koji se pojavljuje kod svakog šestog muškarca

  • 0

Kurkuma je omiljeni azijski začin jarko žute boje koji ima povoljno delovanje na funkciju i rad mozga i srca, a pojedine naučne studije dokazuju njenu snažnu antikancerogenu aktivnost. Kod nas je kurkumu teško pronaći samu, ali obavezni je sastojak začinske mešavine poznatije kao kari koji upravo ovoj biljci duguje svoju specifičnu boju.

Kako je objavljeno u časopisu Cancer research, ono što je važno jeste da može da deluje u dozi čiji je unos moguće ostvariti, a smatra se da je za blagotvorna svojstva kurkume zaslužan kurkumin - žuti pigment iz začina.

Kurkumin poseduje snažno antioksidativno, protivupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikancerogeno delovanje i zato se razmatra kao delotvorna terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alchajmerove i drugih hroničnih bolesti.

Kurkumin, biljni pigment koji daje boju kurkumi, prvi put je izolovan pre dva veka, a struktura mu je određena 1910. godine.  Još od vremena Ajurvede (1900. godine pre Hrista) kurkumi su pripisivana brojna terapijska delovanja na niz bolesti i stanja poput bolesti kože, pluća i digestivnog sistema (sistema za varenje), a koristila se za različite bolove, rane i poremećaj rada jetre.

Posljednjih pet godina objavljeno je više od 1. 500 naučnih radova koji govore o kurkuminu, a Američki nacionalni institut za zdravlje sprovodi četiri klinička eksperimenta s kurkuminom i razmatra se kao terapija za karcinom gušterače, multipnog mijeloma, Alchajmerovu bolest i karcinom kolorektuma (debelog creva).

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti