Ovu hranu možete da koristite i nakon što joj istekne rok trajanja
Poznati smo po tome da bacamo ogromnu količinu hrane, a do sad nas niko nije obavestio da pojedine namirnice mogu da se koriste i posle isteka roka. Naravno, samo ako znamo kako.
Čitav život pogrešno koristimo frižider! Zašto nam OVO niko pre nije rekao?
Mislili ste da je ova hrana ZDRAVA? Kad čujete šta ima u njoj, više je nećete jesti
Više od polovine hrane koja završi u đubretu nije pokvarena i može da se konzumira, piše Mirror.
Da ne biste postali pravi rasipnik, trebalo bi da znate da neke namirnice možete da koristite i posle isteka roka naznačenog na pakovanju.
Ukoliko želite da vam hrana traje duže, morate da zadovoljite jedan bitan uslov - da znate kako da je sačuvate.
Evo nekoliko uputstava.
Jaja
- Rok trajanja jaja ne mora da bude fiksan, ona mogu da traju od tri do pet nedelja - tvrdi Dejna Ganders, stručnjak za prehrambenu robu.
Bitno je samo da ih čuvate na temperaturi ispod 5 stepeni Celzijusa.
Svežinu jaja možete da utvrdite i poznatom tehnikom spuštanja u hladnu vodu. Ukoliko jaje potone, ono je sveže.
Čokolada
Ako pronađete čokoladicu u kući na koju ste nekako zaboravili, a na njoj se nalaže male bele tačkice, nema potrebe da je bacate. Radi se o šećeru koji se kristalizovao i potpuno je siguran za ishranu.
Sir
Što se tiče mekih sireva, o njima zaista morate da vodite računa i pratite rok upotrebe.
Međutim, kada se radi o tvrdim sirevima, njihova upotreba može da se prolongira. Čak i da primetite buđ na njihovoj površini, oni su potpuno bezbedni za upotrebu u svojoj unutrašnjosti.
Meso
Nećete verovati, ali meso možete da jedete čak dva dana nakon isteka roka trajanja. Ako ga zamrznete, time mu samo još više produžavate rok upotrebe.
Ipak, najbezbednije je da ga dobro pomirišete pre pripreme.
Kada je reč o mesnim prerađevinama, njih nije zahvalno upotrebljavati posle roka trajanja.
Mleko
Ovo je još jedan mlečni proizvod koji može da se koristi duže nego što piše na pakovanju. Samo morate da ga čuvate u najhladnijem delu frižidera, a ne u vratima.
Naka žene tvrde da čak i ukislo mleko može da se iskoristi, pa bar za pravljenje palačinaka.
Pogledajte kako brzo da oljuštite povrće.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Brale
Margarin. Možete ga jesti i posle 5 godina. Ne napada ga nikakva bakterija. Potpuno je nerazgradiv.
Podelite komentar