• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

I SLATKA I ZDRAVA: Dinja kao lek

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako preko leta želite da se hranite namirnicom koja je istovremeno veoma ukusna, a donosi puno blagodeti za vaš organizam, onda vam je najbolje da se opredelite za dinju

  • 0

Kako tvrde nutricionisti, dinje su izrazito hranjive i niskokalorične, osvežavaju, a zbog ogromne količine antioksidanta beta-karotena pomažu u sprečavanju rizika od nastanka nekih vrsta raka.

Dinja sadrži i dosta kalijuma, kao i vitamina A i C. Ako ste na dijeti, dinja predstavlja odlično rešenje. Možete je jesti koliko god želite, bez razmišljanja o broju kalorija. U sebi sadrži veliki procenat vode, oko 90 odsto, a vrlo malo šećera, svega oko deset odsto. Takođe, sadrži dosta minerala i vitamina. Na sto grama, dinja ima 29 kalorija, što je ubraja u niskokalorično voće. Sadrži mnogo kalijuma zbog znatnog sadržaja vitamina A, a budući da sadrži i vitamin C, kalcijum, magnezijum, fosfor i biotin, dinju bi trebalo konzumirati u velikim količinama.

Tajna dinje je u velikoj količini vode. Ona vam neće samo ugasiti žeđ, već vas njen sok može i zaštititi od opekotina nakon sunčanja, kao i od štetnog dejstva UV zračenja. Dinje su bogate sastojcima koji organizmu pomažu u zaštiti od štetnih radikala koji oštećuju ćelije kože.

Osim ploda, koji je dobar i za uklanjanje viška vode iz organizma, mogu se jesti i sušene koštice dinje, koje se naročito preporučuju ljudima koji boluju od bolesti bubrega. Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak.

(MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti