Originalna grčka musaka posle koje ćete polizati prste!

  • 3

Prava grčka musaka bi mogla da bude odličan izbor za današnji ručak. I zato, evo jedinstvenog recepta za vas.

Povrće:

3 velika krompira (oljuštena i skuvana)

5-6 supenih kašika maslinovog ulja

1 crni luk

2 srednje tikvice

2 manja patlidžana ili jedan veliki

majčina dušica

so

biber

musaka kuvanje recept foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Za sos:

1 crni luk

2 supene kašike maslinovog ulja

1 čen belog luka

3 prstohvata šećera

polovina kafene kašičice muskantnog oraščića

1 kafena kašičica cimeta

500 grama mlevene junetine

400 grama gustok sosa od paradajza

so

biber

musaka kuvanje recept foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Za bešamel:

100 grama butera

100 grama brašna

750 ml punomasnog mleka

mleveni biber

prstohvat muskantnog oraščića

100 grama izrendanog parmezana

3 žumanceta

Priprema povrća:

musaka kuvanje recept foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Zagrejte tiganj na jakoj vatri

Isecite krompire na kolutove i pržite ih na maslinovom ulju dok ne dobiju lepu boju sa obe strane (i da puknu nije važno).

U jedan pleh (25x30) premazan minimalnom količinom maslinovog ulja poređajte krompire, tačnije pokrite dno pleha jednim slojem, pospite timijanom uz malo soli i bibera.

Iseckajte crni luk na jako tanke kolutove i malo ga propržite u istom tiganju u kojem ste pržili krompir. Čim završite poređajte ga u pleh iznad sloja krompira dok ne pokrijete čitavu površinu pleha.

Iseckajte tikvice na kolutove i takođe ih propržite u istom tiganju uz malo maslinovog ulja. Sačekajte da dobiju malo boje i njima pokrijte površinu pleha tako praveći treći sloj iznad krompira i luka.

Potpuno istu proceduru kao sa tikvicama ponovite i sa patlidžanom - propržite ga dok ne dobije malo boje i prekrite površinu pleha.

Dodajte malo timijana, soli i bibera.

Priprema sosa:

musaka kuvanje recept foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Deblje iseckajte crni luk i stavite ga u isti tiganj (jaka vatra i malo maslinovog ulja) koji ste koristili za pripremu povrća.

Sitno iseckajte beli luk i dodajte ga crnom.

Dodajte malo šećera, muskantnog oraščića, cimeta, pelat i mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Drvenom varjačom mešajte i po dnu kako bi se pelat što bolje sjedinio sa smesom i imao lepši ukus.

Dodajte meso u tiganj i mešajte dobro dok se meso ne sjedini sa ostatkom smese.

Dodajte i parčiće paradajza i sve vreme mešajte na umerenoj vatri 10 do 15 minuta.

Pre nego što sos sklonite sa vatre dodajte malo soli i bibera.

Priprema bešamela:

musaka kuvanje recept foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Zagrejte šerpu na srednjoj vatri.

Dodajte buter.

Cim se istopi dodajte brašno i umešajte smesu.

Dodajte mleko, ali postepeno u malim dozama sve vreme mešajući kako se ne bi napravile grudvice. Imajte na umu da ćete mleko dodavati od 7 do 10 puta, polako ali sigurno da bi sos ispao baš kako treba.

Čim bešamel provri znači da je gotov. Trebalo bi da je kremast i gladak.

Sklonite ga sa ringle i dodajte mleveni biber, muskatni oraščić, malo parmezana (polovinu od količine koju smo naveli), tri žumanceta i dobro promešajte.

I, konačno, priprema musake:

musaka kuvanje recept foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Dodajte 200 grama bešamela (dakle ne ceo) u smesu sa mesom. Promešajte meso i bešamel kako bi se svi sastojci dobro vezali tokom pečenja u rerni.

Ako treba, dodajte još soli i bibera.

Na prethodne slojeve povrća u tepsiji dodajte sloj mesa.

Na meso dodajte ostatak bešamela da prekrije ceo pleh.

Preko bešamela narendajte ostatak parmezana.

musaka kuvanje recept foto: printscreen/YouTube/Akis Petretzikis

Musaka treba se peče od 35 do 40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Pošto se ispeče, ostavite je 60 minuta da se ohladi, a potom je isecite i servirajte.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo šta treba da radite da biste spremili najsavršeniju picu kod kuće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Dixi

    14. maj 2019. | 15:33

    Recept kao doktorat da je pisan .Toliko zacina i przenja i kuvanja i sta ostane od vitamina u povrcu posle tolike obrade ?

    Podelite komentar

  • Gagi

    14. maj 2019. | 12:50

    Ma nasa je bolja 10 puta a tek punjene paprike eeeeee

    Podelite komentar

  • y

    14. maj 2019. | 12:59

    Bolja je grčka salata

    Podelite komentar