• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

8 najčešćih grešaka koje domaćice prave kada mute šam od belanaca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nij etako lako umutiti savršeni šam od belanaca za torte i kolače

  • 1

Priprema šama od belanaca možda deluje jednostavno jer nema mnogo sastojaka i dobija se izvrsna poslastica.

Ovaj kulinarski poduhvat može biti na rubu katastrofe ako se ne pridržavate osnovnih pravila i pravite greške. Tako se može desiti da šam spadne, pa poslastice postanu žilave i gnjecave.

Evo nekoliko najčešćih grešaka u pripremi šama od belanaca koje bi trebalo izbegavati.

belanac, slag Ne držite jaja na ektremno niskim temperaturama. Foto: pixabay.com

Jaja nisu odgovarajuće temperature

Jaja razbijte i odvojite žumaca i belanca dok su još hladna, ali ih mutite tek kada dostignu sobnu temperaturu. Dovoljno je da sačekate pola sata nakon vađenja jaja iz frižidera.

Koristite pogrešnu posudu za mućenje

Da biste dobili odličan volumen šama, belanca mutite u staklenoj ili metalnoj posudi. U plastičnim  posudama mogu da se nađu ostaci masnoća, pa se belanca neće lepo umutiti. Zbog toga je veoma važno da posuda u kojoj se mute belanca bude besprekorno čista.

U belancima ostaje malo žumanca

belanac, slag Sklonite žumanac u potpunosti iz belanca. Foto: pixabay.com

I najmanji trag žumanaca može sprečiti belanca da se dobro umute. Odolite iskušenju da prstima vadite žumanca. Možete to učiniti parčetom hleba ili štapićem za uši. Naravno, u tim slučajevima vodite računa da ne ostanu u belancima mrvice ili parče vatice.

Prebrzo dodajete šećer

Šećer ne smete dodati odjednom, već kašiku po kašiku. Tako će se šećer lakše umutiti, pa višak neće upiti vlagu i sprečiti belanca da se dobro umute.

Niste dovoljno mutili belanca

Belanca je potrebno mutiti sve dok se ne dobije gust i sjajan šam, koji se ne pomera ako nagnete posudu.

Pečete šam u prevrućoj rerni

belanac, slag Postepeno dodajte šećer. Foto: pixabay.com

Kako bi vlaga postepeno isparavala iz šama, potrebno je da belanca pečete na niskoj temperaturi, odnosno da ih sušite. Ako je rerna prevruća, dobićete hrskavu koru i gnjecavu sredinu poslastice.

Prebrzo se izvadili poslasticu iz rerne

Pustite da pečena beze kora ili puslice odstoje u rerni nakon pečenja.

Pripremate šam u vlažnoj prostoriji

belanac, slag Budite strpljivi sa pripremom. Foto: pixabay.com

Pokušajte da izbegnete pripremu šama od belanaca kada je velika vlažnost vazduha. Šećer iz šama upija vlagu, biće potrebno duže da se peče i može se desiti da vam poslatica ne uspe.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Јасмина

    31. maj 2019. | 16:43

    Најбољи шам је кад се у беланаца дода неколико капи сирћета и мало пропрженог шећера...

    Podelite komentar