• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkrivena matematička formula za pravljenje savršene pice, a u ovome sve domaćice greše

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da biste napravili najbolju picu potrebno je da znate i par matematičkih formula

  • 2

Nepečena sredina i zagorele ivice pice  koje su noćna mora domaćica i kuvara sada mogu postati prošlost.

Naučnica Eugenija Čeng sa Univerziteta Šefild tvrdi da je došla do revolucionarne matematičke formule za savršenu picu, uzimajući u obzir faktore kao što je odnos fila i testa.

pica Foto: Pixabay.com

Istraživanje je pokazalo da odnos fila i baze, odnosno testa, zavisi od veličine pice, pa tako manjom picom pojedemo više fila po zalogaju. Tajna leži u tome što se i veća i manja pica peku isto vreme,  ali se na većoj pici fil rasporedi po većoj površini i razlije se bliže koricama, pa se veličina hrskavih ivica smanjuje.

Doktorka Čeng kaže da količina fila po zalogaju ne zavisi samo od debljine testa, već od balansa ukusa testa i topinga.

Formula izgleda ovako- t/d x r6/(r3 – 15)2

U formuli, „d“ je konstanta volumena testa, „t“ je konstanta volumena fila. Ostatak formule predstavlja pravi odnos baze i topinga koji  obezbeđuje savršen zalogaj. Dobijenom  formulom je otkriveno da je razlog nepečene sredine ili na pice, previše fila i priloga koje domaćice, ili domaćini, stavljaju. Što je pica manja, veći je rizik da sredina bude manje pečena.

pica Foto-ilustracija: Pixabay.com

Lanac picerija PizzaExpress je angažovao doktorku Čeng, kako bi otkrili zbog čega je njihova pica Romana od 14 inča, koja ima tanju i hrskaviju podlogu od Klasik pice od 11 inča, tako popularna. Ipak, teorijski, ljubitelji pice u potrazi za bogatijim ukusom, trebalo bi radije da biraju manju picu, sa više fila po zalogaju.

Prema rečima predstavnika lanaca picerija, njihova tajna je u originalnom testu, ali i dodatnih 15g fila po pici. Ovo je prvi put od 1965. godine da PizzaExpress menja svoj originalni recept, ali predstavnici picerije kažu da su mušterije primetile i odlično prihvatile razliku.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • kasna jesen

    4. jun 2019. | 14:48

    Dokoni popovi i .....

    Podelite komentar

  • stvarno?

    4. jun 2019. | 19:44

    mogu li ti isti matematichari da izrachunaju zashto perica uvek na velikom odmoru drzi ruke u dzepove?od pizze ne treba praviti nauku. koliko testa toliko nadevA. sir da bude mladji rerna ili pec za pizzu na 250 ili josh bolje na 300 stepeni od 5 do 10 min i gotovo.

    Podelite komentar