Štrudla s makom po starom bakinom receptu
Omiljeni slatkiš mnogih je štrudla sa makom koja je veoma ukusna i hranljiva, a njena priprema je daleko od komplikovane.
Potrebni sastojci za ovaj ukusan kolač su sledeći.
Za testo vam je potrebno:
- 3 jaja;
- ½ l mleka;
- 1 kašika masti ili margarina;
- 20 g kvasca;
- 1 kg brašna.
Za fil vam je potrebno:
- 200 g mlevenog maka;
- ½ l mleka;
- 5 kašika šećera.
Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću ili margarinom.
Kvasac razmutiti u toplom mleku , pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premazati testo sa malo ulja i ostaviti da naraste. Za to vreme mak skuvati u mleku i po želji zasladiti.
Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvitjati u veknice. Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.
(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Snooker
Ja nemam baku
Podelite komentar