Šumadijska gibanica: Savršena pita za svaki obrok
Ovaj recept idealan je za one koji nemaju mnogo vremena za pripremu obroka, a kada jednom probate ovu pitu stalno ćete je praviti.
Potrebni su vam sledeći sastojci:
- 1 kg brašna;
- 1/2 kg sira;
- 1/2 kg kajmaka;
- 10 jaja;
- mast;
- so;
- mleko.
![Gibanica Gibanica](https://xdn.tf.rs/2016/11/22/Gibanica-460x0.jpg)
Brašno posolite, pa ga zamesite sa slanom vodom. Dodajte 50-80 g masti i mesite sve dok ne počne da se odvaja od ruku ili daske.
Podelite testo na 24 jufke. Jufku razvucite, premažite zagrejanom mašću, pa je preklopite drugom. Tako uradite i s ostalima, dobićete 12 kora.
Kore kore ispecite na šporetu (najbolji je smederevac) ili u rerni, bez ulja, pa uvijajte u kuhinjske kore (da se ne bi sušile, onda ce se lomiti). Jednu koru ostavite nepečenu.
Za nadev pomešajte sir i kajmak sa žumancima, razredite s malo mleka, pa umešajte čvrst sneg od belanaca. U podmazanu tepsiju ređajte kore namočene u nadev i slažite jednu na drugu.
Poslednja kora treba da bude nepečena. Izbušite viljuškom, poprskajte ugrejanom mašću pomešanom s malo mleka i stavite da se peče. Ukoliko ne utrošite sav nadev, stavite ga preko jedanaeste kore i viljuškom malo razmičite kore ne bi li se nadev ravnomerno rasporedio.
(Telegraf.rs/stvarukusa)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Iskreno
Ništa bez jogurta !
Podelite komentar
&
Nema ništa od pite nemam smederevac.
Podelite komentar
Ivica
Ovakvu gibanicu samo je pravila moja ujna pokojna Jagoda Radojcic covece naraste 20cm.Rado je se uvek secamo nje i njenh jela u Donjem Lajkovcu.
Podelite komentar