Šta se jelo u Sulejmanovom haremu? 10 omiljenih jela sultana koja se i danas nalaze na našoj trpezi
Turska je poznata po dugoj tradiciji i bogatoj kulturi, što je vidljivo i kada je riječ o njihovoj kuhinji.
Ovo su Top 10 najukusnijih tradicionalnih turskih jela, a ako ste pratili popularnu tursku seriju "Sulejman Veličanstveni", neka od ovih jela možda ćete i prepoznati.
Menemen
![dorucak, jaja, kajgana, kitchen- dorucak, jaja, kajgana, kitchen-](https://xdn.tf.rs/2016/10/18/kitchen-775746_960_720-460x0.jpg)
Ovaj tradicionalni turski doručak zapravo je kajgana kuvana s dinstanim povrćem, a poslužuje se topla s hlebom.
Köfte
Köfte su kuglice ili pljeskavice od mlevene junetine ili jagnjetine, a mogu biti poslužene dinstane, u sendviču, sa salatom ili jednostavno samo s jogurtom.
Mantije
Mantije vas na prvi pogled mogu asocirati na raviole, ali ovo tradicionalno tursko jelo potpuno je jedinstvenog ukusa i teksture. Male knedlice s govedinom ili jagnjetinom se kuvaju ili prže, te se serviraju s jogurtom ili maslacem. Često su popraćene i velikim izborom začina.
Kuzu Tandır
Meso za ovo popularno jelo od jagnjetine tradicionalno se lagano peče u jednom komadu, a često se poslužuje s pirinčem ili krompirom i jogurtom.
Lahmacun
![Hleb Hleb](https://xdn.tf.rs/2019/01/22/bread-8215031920-460x0.jpg)
Ovaj ravan i hrskav hleb tradicionalno je punjen mlevenim mesom, salatom i limunovim sokom, a može da se jede zamotan ili presavijen na pola. Savršen je kao lagani ručak ili užina.
Börek
Najčešće ispunjen mlevenim mesom ili spanaćem i sirom, börek može biti zamotan ili posložen poput lazanja, a poslužuje se za doručak, ručak, večeru, užinu, ... Kada god ga jedete, börek je uvijek sočan i ukusan.
Baklava
Puna oraha i sirupa, a često i s mlevenim pistaćima na vrhu, baklava je slatka, jedinstvena i trebala bi uvek da se jede sveža.
Pide
Često nazivan i „Turska Pizza“, pide se sastoji od testa u obliku brodića, a poslužuje se s različitim nadevima, uglavnom s mlevenim mesom ili spanaćem i sirom.
Güllaç
Tradicionalan desert koji se često poslužuje za vreme Ramazana, güllaç je poslastica s jedinstvenom teksturom napravljena od testa, mleka, ružine vodice, oraha, i semenki šipurka. U nekim se varijantama može pronaći neko drugo voće ili slanutak.
Meze
![kapaei, predjelo kapaei, predjelo](https://xdn.tf.rs/2018/05/15/aperitif-2611325960720-460x0.jpg)
Uobičajeno je poslužiti meze, odnosno niz hladnih predjela, s pićima ili čak umesto čitavog obroka. Gostima na večeri ponuđeno je oko 20 izbora jela s pasuljem, salata i namaza na malim jelima, koja se jedu s hlebom.
(Telegraf.rs/finirecepti.net.hr)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Anadolija
Turci su kraljevi,pogotovo ti sultani sto su bili. Znali su da uzivaju u zivotu👍
Podelite komentar
Zadnje vreme
A što se ne pišete šta se jelo na dvoru cara Dušana npr? Despota Stefana Lazarevića itd... Udaviste nas sa turcima
Podelite komentar