Tri sira iz Srbije uvrštena u najbolje u svetu: Kilogram jednog košta oko 4 hiljade evra!
Naime, Srbija ima tri svetski poznata sira - miročki, šarski i pule.
Miročki sir dolazi sa planine Miroč i pravi se samo u oblasti Đerdapa, a smatra se najbližim rođakom čuvenom halumi sira. Proizvodi se od punomasnog kravljeg mleka, a ponekada se u njegovu teksturu dodaju kravlje i ovčje mleko.
Priprema miročkog sira je jednostavna jer pravi ukus dobija tek kada ga grilujete i potopite u slanu vodu. Ne može da se istopi.
Nekada se smatrao vrhunskim delikatesom dok nije počelo sve više ljudi da ga konzumira, pa samim tim eksperimentiše. Kada se griluje, njegova spoljašnost postaje krckava, a unutra je zbog nemogućnosti da se istopi i dalje mekan. Najbolje se slaže uz čeri-paradajz, med, belo vino i salatu.
S druge strane, sir Pule koji dolazi iz Nacionalnog parka Zasavice smatra se jednim od najskupljih svetskih sireva i pravi se od magarećeg mleka zbog čega je jako unikatan i redak. Potrebno je čak 25 litara mleka da bi se dobio 1 kilogram, a magarica može da proizvdene dnevno samo 200ml mleka po jednoj muži.
Zato ih muzu tri puta dnevno. Ovaj sir ima samo 1 odsto mlečne masti, ali i antialergijska svojstva. Kilogram ovakvog sira obično košta 1.000 evra, ali Pule dostiže cenu između 3 i 5 hiljada evra.
Treći sir je Šarski sir sa Kosova, odnosno Šar-planine koji se na ovoj mapi nalazi na teritoriji tzv. države Kosovo.
VIDEO: Volite topljeni sir u listićima? Mi smo ga zapalili, a vi ćete se zgaditi
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Rajo
Pa i sir iz mjesine je nas. Trebinje, Ljubinje, Gacko, Nevesinje, Bileca.. Hercegovina!!!
Podelite komentar
Predator
Ko bi za sir dao toliko, pa nije pravljen na drugoj planeti
Podelite komentar
Dejan
Moja komsinica pravi najbolji kozji sir, jedem ga svaki dan i ne bih ga menjao ni za jedan od ovih nabrojanih.
Podelite komentar