![mikonos pita luk mikonos pita luk](https://xdn.tf.rs/2019/07/31/mikonos-pita-670x447.jpg)
Možda ne možete da letujete na Mikonosu, ali možete da napravite tradicionalnu pitu sa ovog ostrva
Pita na koju su stanovnici Mikonosa jako ponosni!
Sastojci za kore:
350 grama brašna
3 supene kašike maslinovog ulja
so
Za smesu:
1kg ovčjeg belog sira
1 veliki ljubičasti luk, izrendan
5-6 glavica crnog luka, sitno iseckanog
2 jaja
pola šolje mirođije
so, biber
Priprema:
Mikserom umutite brašno i so. Dodajte ulje i malo po malo oko 3/4 šolje mlake vode.
Miksujte sve dok test ne postane kao guma. Oblikujte ga kao loptu i ostavite da "odmori" barem jedan sat na nekom toplijem mestu.
U međuvremenu pripremite smesu:
Viljuškom izmrvite sir, pa ga umešajte sa lukom, mirođijom, uljem i jajima (koja ste prethodno umutili), a na kraju dodajte so i biber.
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Podelite testo na dva dela, ali da jedan bude veći od drugog.
Nauljite pleh i uzmite veći deo testa i razvijte ga u plehu tako da pokrije površinu pleha, ivice i da visi još sa svih strana.
Izručite smesu i prekrijte manjim delom razvijenog testa, a onda uvijte testo koje visi po krajevima i spojite sa drugim slojem.
Odmah isecite pitu na komade.
Izbockajte je da može da "diše" i malo premažite uljem.
Pecite je jedan sat dok ne postane zlatna.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Bgd
Ne mogu. Zivim u Srbiji.
Podelite komentar