Ukusni kolač nazvan po reci koja protiče kroz Srbiju garantovano ćete obožavati
Kolač vrlo zanimljivog izgleda inspirisan najvećom rekom u Evropi, a koja protiče kroz Srbiju, zapravo je nastao u Nemačkoj.
Danas ga pripremaju domaćice širom sveta, a Srpkinje ga često nazivaju raskošnijom varijantom starinskog kolača sa višnjama.
Osim što izgleda izuzetno dekorativno, priprema ove poslastice ne zahteva mnogo novca. Obradujte ukućane ovim ukusnim kolačem sa čokoladom i višnjama!
Dunavski talasi
Namirnice:
Kora:
- 350 g oceđenih višanja,
- 220 g margarina,
- 5 kašika kvark sira (ili jogurta),
- 200 g šećera,
- 1 vanilin šećer,
- 5 jaja,
- 375 g brašna,
- 3 kašičice praška za pecivo,
- prstohvat soli,
- 20 g kakaoa,
- 2 kašike mleka
Fil:
- 2 pudinga od vanile,
- 7 dl mleka,
- 125 g putera,
- 100 g šećera u prahu
Glazura:
- 200 g čokolade,
4 kašike tečne pavlake
Priprema: Kora: Ulupati margarin, pa mu dodati šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Umutiti da bude gusto, pa dodavati jedno po jedno jaje, neprestano muteći. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, smanjiti brzinu, pa dodati sir. U pleh (30×40 cm), obložen papirom za pečenje, izliti 2/3 smese. U ostatak smese umešati kakao i mleko, pa izliti preko belog testa. Preko rasporediti višnje i malo ih prstima pritisnuti da potonu. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180°C, 35-40 minuta.
Fil: Skuvati puding u mleku. Penasto umućen puter postepeno dodavati ohlađenom pudingu i sve izmešati. Naneti preko ohlađene kore i ostaviti 1 h na hladnom.
Glazura: Na pari otopiti čokoladu sa pavlakom i glazirati kolač.
Prijatno!
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Tanče
A može li bez pavlake?
Podelite komentar