Ukusni kolač nazvan po reci koja protiče kroz Srbiju garantovano ćete obožavati

  • 1

Kolač vrlo zanimljivog izgleda inspirisan najvećom rekom u Evropi, a koja protiče kroz Srbiju, zapravo je nastao u Nemačkoj.

Danas ga pripremaju domaćice širom sveta, a Srpkinje ga često nazivaju raskošnijom varijantom starinskog kolača sa višnjama.

Osim što izgleda izuzetno dekorativno, priprema ove poslastice ne zahteva mnogo novca. Obradujte ukućane ovim ukusnim kolačem sa čokoladom i višnjama!

visnje-foto-pixabay Višnje Foto: Pixabay

Dunavski talasi

Namirnice:

Kora:

- 350 g oceđenih višanja,

- 220 g margarina,

- 5 kašika kvark sira (ili jogurta),

- 200 g šećera,

- 1 vanilin šećer,

- 5 jaja,

- 375 g brašna,

- 3 kašičice praška za pecivo,

- prstohvat soli,

- 20 g kakaoa,

- 2 kašike mleka

Fil:

- 2 pudinga od vanile,

- 7 dl mleka,

- 125 g putera,

- 100 g šećera u prahu

Glazura:

- 200 g čokolade,

4 kašike tečne pavlake

čokolada  kocka Čokolada Foto: pixabay.com

Priprema: Kora: Ulupati margarin, pa mu dodati šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Umutiti da bude gusto, pa dodavati jedno po jedno jaje, neprestano muteći. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, smanjiti brzinu, pa dodati sir. U pleh (30×40 cm), obložen papirom za pečenje, izliti 2/3 smese. U ostatak smese umešati kakao i mleko, pa izliti preko belog testa. Preko rasporediti višnje i malo ih prstima pritisnuti da potonu. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180°C, 35-40 minuta.

Fil: Skuvati puding u mleku. Penasto umućen puter postepeno dodavati ohlađenom pudingu i sve izmešati. Naneti preko ohlađene kore i ostaviti 1 h na hladnom.

Glazura: Na pari otopiti čokoladu sa pavlakom i glazirati kolač.

Prijatno!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Tanče

    7. septembar 2019. | 12:38

    A može li bez pavlake?

    Podelite komentar