Ukusni kolač nazvan po reci koja protiče kroz Srbiju garantovano ćete obožavati

  • 1

Kolač vrlo zanimljivog izgleda inspirisan najvećom rekom u Evropi, a koja protiče kroz Srbiju, zapravo je nastao u Nemačkoj.

Danas ga pripremaju domaćice širom sveta, a Srpkinje ga često nazivaju raskošnijom varijantom starinskog kolača sa višnjama.

Osim što izgleda izuzetno dekorativno, priprema ove poslastice ne zahteva mnogo novca. Obradujte ukućane ovim ukusnim kolačem sa čokoladom i višnjama!

visnje-foto-pixabay Višnje Foto: Pixabay

Dunavski talasi

Namirnice:

Kora:

- 350 g oceđenih višanja,

- 220 g margarina,

- 5 kašika kvark sira (ili jogurta),

- 200 g šećera,

- 1 vanilin šećer,

- 5 jaja,

- 375 g brašna,

- 3 kašičice praška za pecivo,

- prstohvat soli,

- 20 g kakaoa,

- 2 kašike mleka

Fil:

- 2 pudinga od vanile,

- 7 dl mleka,

- 125 g putera,

- 100 g šećera u prahu

Glazura:

- 200 g čokolade,

4 kašike tečne pavlake

čokolada  kocka Čokolada Foto: pixabay.com

Priprema: Kora: Ulupati margarin, pa mu dodati šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Umutiti da bude gusto, pa dodavati jedno po jedno jaje, neprestano muteći. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, smanjiti brzinu, pa dodati sir. U pleh (30×40 cm), obložen papirom za pečenje, izliti 2/3 smese. U ostatak smese umešati kakao i mleko, pa izliti preko belog testa. Preko rasporediti višnje i malo ih prstima pritisnuti da potonu. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180°C, 35-40 minuta.

Fil: Skuvati puding u mleku. Penasto umućen puter postepeno dodavati ohlađenom pudingu i sve izmešati. Naneti preko ohlađene kore i ostaviti 1 h na hladnom.

Glazura: Na pari otopiti čokoladu sa pavlakom i glazirati kolač.

Prijatno!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Tanče

    7. septembar 2019. | 12:38

    A može li bez pavlake?

    Podelite komentar